Yhteenkuulumisen tunne ja hyvien tekojen voima

Yhteenkuuluvuus on yksi voimakkaimmista ihmisen perustarpeista. Halu kuulua ryhmään, jengiin, jossa jokainen on toisiaan varten, ohjaa käyttäytymistämme enemmän kuin uskommekaan. Tällainen yhteenkuuluvuuden tunne ei kuitenkaan synny itsestään. Se vaatii jengin yhteisiä kokemuksia, jaettuja ajatuksia, porukalla tekemistä. Se vaatii jotain, mikä on kaikille samaa.

Vain sellainen tiimi tai jengi, joka kokee kuuluvansa yhteen, voi todella toimia yhdessä, yhteisten tavoitteiden eteen ja myös tekemisestä nauttien. Sellaisen jengin johtaminen on jokaisen johtajan unelma. Mutta yhteenkuuluvuuden tunne ei synny ryhmään itsestään.

Mistä on hyvät jengit tehty?

Työpaikalla yhteisyys voi syntyä jaetuista tulostavoitteista, joita kohti pusketaan yhdessä läpi vaikka harmaan kiven. Tai sitten tunne syntyy kesäisillä virkistyspäivillä, kun se kivi on jo halkaistu.

Partiossa yhteenkuuluvuuden tunne rakentuu monesti tekemisen kautta. Yhdessä suunniteltu leirin viikko-ohjelma ja sen toteuttaminen, isomman tapahtuman rakentaminen osana projektiorganisaatiota tai lippukunnan veneiden (loputon) kunnostaminen ovat partiolaisille tuttuja yhdessä olemisen tapoja. Tekemisestä ja sen hetkisestä tavoitteesta riippumatta jokin yhdistää kaikkea partiopuuhailua: yhteisen hyvän edistäminen.

Vaikka niin työpaikoilla kuin partiossakin tekemiseen ja tavoitteiden edistämiseen liittyy väistämättä ikäviä ja vaikeita hetkiä, yhteen hiileen puhaltavassa jengissä jokainen nauttii… viimeistään sitten, kun vaikeudet on voitettu. Yhdessä voi olla mukavaa muistella vaikeitakin hetkiä. Ja ne jos mitkä yhdistävät ihmisiä entisestään.

Johtajatulet tehdään yksi hyvä työ kerrallaan

Minä olen pyristellyt yhteisen hyvän, Johtajatulien, eteen jo kohta 11 kuukautta. Pari viimeistä puristusta olisi vielä jäljellä, mutta jo nyt odotan sitä fiilistä, joka valtaa mielen, kun elokuun viimeinen viikonloppu vihdoin koittaa. Olemme siellä metsässä, kaikkien, pitkien yötä myöten tehtyjen projektituntien jälkeen. Tajuntaan iskeytyy ajatus: me tehtiin tää yhdessä.

Tajuntaan iskeytyy ajatus: me tehtiin tää yhdessä.

Johtajatulet on siitä ainutlaatuinen tapahtuma, että jokainen tapahtuman osallistuja on omalla toiminnallaan ja läsnäolollaan myös tapahtuman tekijä ja mahdollistaja. Yksi tärkeimmistä asioista Tulilla on uusien ihmisten ja ajatusten kohtaaminen, ja jotta se olisi mahdollista, juuri sinua tarvitaan. Ei ole väliä, onko valmistellut tapahtumaa 12 kuukautta, 12 päivää vai onko mukana ilman ennakkovalmisteluja, ihan jokainen on jo läsnäolollaan tekemässä yhdessä Johtajatulia.

Johtajatulilla meille tärkeää on myös hyvän tekeminen. Jokaisella osallistujalla on mahdollisuus liittyä Tulia tekevään jengiin ja päästä kokemaan yhdessä tekemisen iloa Päivän Hyvän Työn eli tuttavallisemmin PHT:n kautta.

PHT on nimensä mukaisesti hyvä työ, joka tehdään päivän aikana kaikkien metsäretkelle kokoontuneiden puolesta. Kokemusjohtajana minulle on erityisen tärkeää, että Tulet voivat tarjota myös tämänkaltaisen kokemuksen meille kaikille. Yhteisen hyvän eteen ponnistelua ei voi koskaan olla liikaa.

Siiri Naukkarinen

Kirjottaja on Johtajatulien kokemusjohtaja, joka haluaisi tehdä itse mahdollisimman monta päivän hyvää työtä.

Siiri Naukkarinen.