Korona

Koronaepidemian vaikutukset

Me haluamme varmistaa kaikille turvalliset Johtajatulet myös koronaepidemian keskellä. Seuraamme epidemiatilannetta sekä viranomaisten ohjeita tapahtuman järjestämisestä tarkasti ja olemme valmiita mukauttamaan Johtajatulia kulloinkin voimassa oleviin rajoituksiin.

Ohjeistamme jokaista tapahtuman retkeilijää terveysturvallisuudesta sekä hygieniakäytännöistä, jotta voimme suojella itseämme ja toisiamme. Kiinnitämme huomioita etenkin perusasioihin: hyvään hygieniaan ja turvaväleihin. On itsestään selvää, että Johtajatulille ei tulla sairaana tai oireisena.

Olemme koostaneet suunnitelmiamme tapahtuman tartuntatautien torjuntasuunnitelmaan, joka on käyty paikallisten tartuntatautiviranomaisten kanssa läpi. Voit tutustua suunnitelmaamme täältä:

Arvioimme tapahtuman järjestämisen riskejä

Arvioimme säännöllisesti tapahtuman järjestämisen riskejä

Ihmisiä istumassa metsämaisemassa kuuntelemassa työpajojen pitäjiä.
Kuva: Syke Honkanen

Suunnittelemme Johtajatulet niin, että riski altistua taudille olisi mahdollisimman pieni. Kerromme tässä, mitä riskejä tapahtumaan osallistumiseen voi liittyä, mitä teemme niiden minimoimiseksi sekä miten jokainen meistä voi omalla toiminnallaan ottaa muiden turvallisuuden huomioon.

Huomioimme tapahtuman suunnittelussa epidemiatilanteen mahdolliset eri tasot. Skenaarioissa huomioimme opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet tapahtumajärjestäjille turvallisen tapahtuman järjestelyperiaatteista ja muut viranomaisohjeet.

Tarkastelemme epidemiatilannetta ja Johtajatulien järjestämiseen liittyviä riskejä säännöllisesti. Suomen Partiolaisten hallitus tarkasteli tapahtuman järjestämistä suhteessa koronatilanteeseen elokuun alussa. Jos viranomainen arvioi, että tapahtumaa ei huolellisesta varautumisesta huolimatta voida järjestää riittävän turvallisesti, perumme tapahtuman.

Turvallinen tapahtuma tehdään yhdessä

Jokainen meistä luo omalla toiminnallaan koronaturvallisempaa tapahtumaa. Johtajatulilla huomioimme toisemme seuraavilla tavoilla tilanteesta riippumatta:

 • Jään kotiin, kun olen sairaana tai minulla on oireita. Tarvittaessa peruutan ilmoittautumiseni sähköpostitse osoitteeseen johtajatulet@partio.fi. Ilmoitan tapahtuman tekijöille, jos tunnistan itsessäni koronan oireita.
 • Kunnioitan Johtajatulilla jokaisen mahdollisuutta säilyttää turvavälit. Annan muille tilaa työpajoissa, syödessä ja saunoessa.
 • Pesen ja desinfioin käsiäni usein, enkä koskettele toisten tavaroita. Yskin hihaan tai nenäliinaan.
 • Käytän kasvomaskia ohjelmassa ja jonottaessa sekä aina, jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.
 • Lataan puhelimeeni koronavilkun ja pidän sitä tapahtumassa päällä. Toimin sovelluksen antamien ohjeiden mukaan.

Pysy kotona Turvavälin pitävät hahmot Käsidesiä käyttävä käsi Kasvomaskia pitävät hahmot Koronavilkku

Entä, jos saan oireita?

Entä, jos minulle tulee koronaan viittaavia oireita tapahtumassa?

Jos saat tapahtuman aikana koronaan viittaavia oireita, ilmoita siitä tapahtuman ensiapupisteelle välittömästi. Jokainen oireita saanut henkilö poistuu tapahtumasta ja odottaa mahdollista kuljetustaan eristyksissä muista. Tarvittaessa pyrimme tukemaan kyydin järjestämisessä.

Tapahtumaan aikana oireita saanut henkilö voi halutessaan ennen kotiinlähtöään tehdä ns. pikatestin tapahtuman ensiapupisteellä ja näin ollen nopeuttaa mahdollista tartunnanjäljitystä. Mikäli osallistuja saa positiivisen koronatestituloksen tapahtuman aikana tai tapahtuman jälkeisellä viikolla, voi tuloksesta ilmoittaa tapahtuman terveysturvallisuusvastaavalle altistuneiden kartoittamista ja tartunnanjäljityksen tukemista varten.

Tapahtumasta poistuttuaan jokaisen oireita saaneen on käytävä vielä omalla kotipaikkakunnallaan virallisessa PCR-testissä.

Tunnistamme riskit ja minimoimme ne

Fyysisten kontaktien rajoittaminen

 • Huolehdimme Tulilla siitä, että turvavälit on mahdollista säilyttää tilanteessa kuin tilanteessa. Tiukoissa paikoissa kuten jonoissa muistutamme jokaista antamaan riittävästi tilaa toisille.
 • Emme järjestä yhteislaulua tai sellaisia liikunta-aktiviteetteja, joissa turvavälejä ei voida pitää, jotta pisaratartunnan riski olisi mahdollisimman pieni.

Hygienia

 • Johtajatulilla jokainen osallistuja voi pestä ja desinfioida käsiään riittävän usein.
 • Noudatamme elokuussa sen hetkistä maskisuositusta.

Siivous

 • Puhdistamme kosketuspinnat (esim. bajamajat) säännöllisesti.

Mikään tapahtuma ei voi olla täysin koronaturvallinen. Olemme tunnistaneet Johtajatulilla sellaisia tilanteita, joissa on erityisen tärkeää toimia turvallisesti.

Yhteisohjelmat

Kaikkien Tulien osallistujien kerääminen tiiviisti yhteen saattaisi altistaa meitä tarpeettomille riskeille. Siksi panostamme Johtajatulilla pienempiin ohjelmapisteisiin, emmekä tunge liikaa ihmisiä liian pienille alueille.

 • Myös yhteisohjelmia on mahdollista kuunnella ja katsoa omalla mättäällä istuen. Striimaamme kuvan ja äänen kaikista yhteisistä ohjelmista niin, että jokainen voi nauttia ohjelmasta turvallisen välimatkan päästä.
 • Varmistamme, että jokaisella on riittävästi tilaa ja aikaa siirtyä pois yhteisohjelmista sekä saapua paikalle, jotta ruuhkia tai jonoja ei pääsisi syntymään.
 • Työpajat, vertaisverstaat ja iltanuotiot suunnitellaan niin, että niissä on turvallista olla. Työpajanpitäjät ohjeistavat ja muistuttavat tarvittaessa turvaväleistä.
 • Järjestämme elämysohjelmaa turvavälein pienissä ohjelmapisteissä. Halutessasi voit myös osallistua elämysohjelmaan itsenäisesti tai oman kaveriporukan kesken.

Yhteiskuljetukset

Jokaisella meistä ei ole omaa autoa ja lisäksi yhteiset kuljetukset säästävät ympäristöä. Yhteiskuljetuksissa joudumme olemaan pitkiäkin aikoja lähekkäin suljetussa tilassa, joten kiinnitämme niihin erityistä huomiota.

 • Johtajatulien järjestämissä yhteiskuljetuksissa sekä sukkulabusseissa on aina rajattu määrä matkustajia kerrallaan viranomaissuositusten mukaisesti.
 • Tarjoamme yhteiskuljetuksiin sekä sukkulabusseihin osallistuville käyttöön sekä kirurgisia että FFP2-maskeja.
 • Käytämme yhteiskuljetuksissa maskia suositusten mukaan, jos se on oman terveyden kannalta mahdollista.

Ruokailu

Ruokailujen yhteydessä olemme monella tapaa lähekkäin: jonotamme hakemaan ruokaa ja syömme yhdessä keskustellen. Toimimme seuraavasti, jotta myös ruokailut olisivat mahdollisimman riskittömiä:

 • Rakennamme kaksi massakeittiötä sekä yhden erityisruokavaliokeittiön ja niin monta tiskilinjastoa kuin mahdollista, jotta jonoja syntyisi mahdollisimman vähän ja turvavälien pitäminen olisi aina mahdollista. Ruokailualueet ovat väljiä, jotta tilaa löytyy jokaiselle.
 • Ruoanjakajat varmistavat sen, että yhteisiin ottimiin ei tarvitse koskea.
 • Huolehdimme siitä, että jokainen voi pestä kätensä ennen ruokailua ja tiskata astiansa sen jälkeen. Lisäksi tarjoamme roskikset maskeille.

Peseytyminen

Suihkussa ja saunassa turvavälien pitäminen voi olla vaikeaa. Teemme kuitenkin Tulilla peseytymisestä mahdollisimman turvallista muun muassa seuraavilla tavoilla:

 • Mahdollistamme suihkussa käymisen läpi vuorokauden, jotta jokainen voisi valita peseytymiseen itselleen sopivan hetken, eikä ruuhkia pääsisi syntymään.
 • Rakennamme pukeutumistilat mahdollisimman väljiksi, jotta turvavälien pitäminen onnistuu.
 • Puhdistamme suihkuja ja saunoja säännöllisesti.
 • Tarvittaessa rajoitamme suihkussa ja saunassa samaan aikaan olevien määrää viranomaisohjeistusten mukaan.
Jos tapahtuma perutaan

Jos tapahtuma perutaan

Ilmoittautuessasi tapahtumaan hyväksyt peruutusehdot, jotka koskevat oman osallistumisesi tapahtumaan perumista. Katso osallistumisen peruutusehdot. Jos joudumme perumaan Johtajatulet-tapahtuman ylivoimaisen esteen tai koronavirustilanteen vuoksi, noudatamme ilmoittautuessa osallistujien hyväksymiä Suomen Partiolaisten – Finlands Scouter ry:n peruutusehtoja.

Tapahtuman peruuntuessa palautamme osallistujalle osallistumismaksun vähennettynä palvelumaksulla sekä sillä osuudella, joka on jo tilitetty eteenpäin tapahtuman järjestämiseksi, ja jota ei ole mahdollista saada takaisin maksun saajalta tai viime kädessä vakuutusyhtiöltä.

Palvelumaksuna voimme pidättää enintään 10 euroa per osallistuja. Tapahtuman osallistumismaksut käytetään yksinomaan tapahtuman kuluihin, eikä tapahtuman järjestämisellä tavoitella taloudellista hyötyä tai osallistumismaksuun lisätä katetta. Koska osallistujat maksavat pelkästään tapahtuman todellisia kustannuksia ilman katetta, peruutustilanteessa osallistujilta saatetaan joutua pidättämään peruutusehtojen mukaisesti toteutuneita kuluja. Tällaisia kuluja voivat olla esimerkiksi ennen tapahtumaa tilatut ruokatarvikkeet tai palvelut.

Huolellisella suunnittelulla, riskiarvioinnilla ja säännöllisellä koronatarkastelulla pyrimme minimoimaan peruutuksen aiheuttamia riskejä ja tappioita.

Entä jos jään koronan takia pois?

Jos olet ilmoittautunut Johtajatulille, mutta et syystä tai toisesta tule paikalle, muistathan perua ilmoittautumisesi sähköpostilla osoitteeseen johtajatulet@partio.fi Ilmoittautuessa hyväksyttyjen peruutusehtojen mukaan osallistumismaksua ei palauteta, mutta ilmoittautumisensa peruuttaneille lähetetään linkki, jonka kautta on katsottavissa osa tapahtumalauantain puheista, jotta kaikki tapahtumaan ilmoittautuneet pääsevät osaksi Johtajatulikokemusta! Eli jos et ole tulossa, muista ilmoittaa perumisesta.

Muita kysymyksiä?

Lue vastauksia usein kysyttyihin korona-aihesiin kysymyksiin nettisivuiltamme. Jos et löydä vastausta, olethan yhteydessä meihin sähköpostitse: johtajatulet@partio.fi!