Puhujat
Yhteisöllisyys
Lauantai 30.8. klo 10.00–11.45

PÄÄPUHUJA
Maria Veitola
Maria Veitola on Suomen tunnetuin kyläilijä, toimittaja, juontaja, käsikirjoittaja, kirjailija ja kolumnisti. Hänellä on uniikki kyky keskustella vaikeistakin aiheista ymmärtävästi ja puhuttelevasti. Hänen dokumentaarinen tyylinsä tuo esille elämää aidoimmillaan.
Yhteisöllisyys syntyy aidosta läsnäolosta, kuuntelusta ja kyvystä kohdata ihmiset sellaisina kuin he ovat. Yhteisöllisyyden näkökulman pääpuhujana Maria Veitola ammentaa puheessaan kokemuksistaan eri ihmisten elämäntarinoiden äärellä – kyläilyistä, keskusteluohjelmista ja kirjoitustyöstään – ja pohtii osallistujien kanssa, mitä johtajat voisivat oppia näistä kohtaamisista. Miten vaikeista asioista voidaan puhua turvallisesti ja inhimillisesti, ja miksi avoimuus, haavoittuvuus ja uteliaisuus ovat vahvuuksia nykypäivän johtajuudessa. Marian avoin ja empaattinen ote maailmaan on oiva esimerkki siitä, miten yhteisöjä rakennetaan – ei ylhäältä ohjaten, vaan yhdessä toisia kuunnellen.

Carla Ahonius
Polku 1: Rohkeus
Carla Ahonius on yksi Suomen tunnetuimmista managereista, Manage Me Oy:n perustaja, joka on jättänyt kädenjälkensä suomalaiseen musiikki- ja kulttuurimaailmaan. Carla tunnetaan rohkeana ajattelijana ja uudistajana, joka yhdistää kokemuksen luovuuteen ja kyvyn nähdä ihmisyys kaiken tekemisen ytimessä.
Carla ja hänen siskonsa Camilla pohtivat Rohkeus-ohjelmapolulla, miten rohkeus voi toimia tienviittana kohti merkityksellistä ja omannäköistä elämää. Se on uteliaisuutta, kokeilunhalua ja halua valita omat arvot silloinkin, kun ympäristö odottaa muuta.

Camilla Tuominen
Polku 1: Rohkeus
Camilla Tuominen on tunnekouluttaja, väitöskirjatutkija ja palkittu puhuja, joka uskoo tunteiden olevan työelämän tärkein tulevaisuustaito. Camilla on toiminut liikkeenjohdon konsulttina, perustanut tunne-startupin ja kirjoittanut kolme tunnetaitoja käsittelevää kirjaa. Hän tutkii Turun kauppakorkeakoulussa tunteiden ja visuaalisuuden merkitystä työelämässä.
Camilla ja hänen siskonsa Carla pohtivat Rohkeus-ohjelmapolulla, miten rohkeus voi toimia tienviittana kohti merkityksellistä ja omannäköistä elämää. Se on uteliaisuutta, kokeilunhalua ja halua valita omat arvot silloinkin, kun ympäristö odottaa muuta.

Nina Lyytinen
Polku 1: Rohkeus
Nina Lyytinen on erikoispsykologi, kouluttaja ja valmentaja. Nina tunnetaan suositun Psykopodiaa-podcastin juontajana sekä tietokirjailijana, joka tuo psykologisen tiedon osaksi arkea ja työelämää. Hän on kirjoittanut teokset itsensä johtamisesta ja manipuloinnista ja hänet valittiin Vuoden psykologiksi 2023. Nina on yksi Rohkeus-ohjelmapolun puhujista. Hänen puheenvuorossaan tarkastellaan, miten yhteisöllisyys ja yksilölliset selviytymiskeinot auttavat vahvistamaan toivoa, luottamusta ja psykologista turvallisuutta.

Niko Herlin
Polku 1: Rohkeus
Niko Herlin on futuristi, yritysjohdon konsultti ja yrittäjä, jota kiinnostavat erityisesti työn ja johtamisen tulevaisuus sekä teknologiset innovaatiot. Niko innostuu päästessään ravistelemaan ja kyseenalaistamaan organisaatioiden ajattelua ja tekemistä. Niko on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri (taloustiede). Ennen yrittäjänä toimimistaan hän toimi ennakoinnin ja kansainvälisen liiketoiminnan konsulttina Finprossa.

Panu Mäenpää
Polku 2: Arvot ja asenteet
Panu Mäenpää toimii viestintätoimisto Milttonissa johtajana. Hänen alueensa on vaikuttajaviestintä ja suuren yleisön osallisuuden ymmärtäminen poliittisessa päätöksenteossa. Vapaa-ajallaan Panu on ihmisoikeusaktivisti ja hän toimii puheenjohtajana Seta ry:ssä, Helsinki Pride -yhteisössä ja Ihmisoikeusliitossa. Panu uskoo, että meissä oleva luontainen voima, empatia, mahdollistaa halun kunnioittaa toisiamme.

Arto O. Salonen
Polku 2: Arvot ja asenteet
Professori Arto O. Salonen tutkii kestävään elämään ja yhteiskuntaan siirtymistä. Hänen lähestymistapansa on poikkitieteellinen ja tulevaisuuteen suuntautunut. Arto työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteellisessä tiedekunnassa, ja on valtioneuvoston nimittämän Suomen kestävyyspaneelin jäsen.
Arto johtaa myös Strategisen tutkimuksen neuvoston SISU-konsortiota. Tutkimushankkeessa tunnistetaan laajasti hyväksyttävissä olevia kohtuusratkaisuja, joiden avulla hyvinvointivaltion peruslupaukset ja kestävyysmurros voivat toteutua silloinkin, kun talous ei kasva tai kasvu on niukkaa.

Shadia Rask
Polku 3: Moninaisuus
Shadia Rask on palkittu puhuja ja kolumnisti, joka tunnetaan kyvystään puhua vaikeistakin aiheista lempeästi ja ymmärrettävästi. Väestötutkijana ja yhdenvertaisuuskouluttajana Shadia on erikoistunut moninaisuuteen, maahanmuuttoon ja sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Jenni pitkänen
Polku 3: Moninaisuus
Jenni Pitkänen on työelämävaikuttaja, jolla on pitkä kokemus henkilöstöjohtamisesta ja vaikuttavista työelämän kehittämisprojekteista. Jenni on työskennellyt moninaisuus- ja DEI-teemojen parissa erityisesti teknologia-alan yrityksissä. Hän työskentelee Teknologiateollisuus ry:llä työelämän kehittämisen johtavana asiantuntijana. Lisäksi Jenni toimii omassa yrityksessään työyhteisövalmentajana, kouluttajana ja urasparraajana.

MIA HUITTI
Polku 4: Hyvinvoiva yhteisö
Miia Huitti on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tarkastelee johtajuutta hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden näkökulmista. Miia uskoo, että kestävää johtajuutta rakennetaan yhdessä – vahvistamalla yhteisöä ja tukemalla yksilöä.

Miiko Toivianen
Polku 3: Moninaisuus
Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä Miiko Toiviainen esiintyy syksyllä Kansallisteatterissa näytelmässä Muistopäivä, aikaisemmin hänen työpaikkojaan ovat olleet mm. KOM-teatteri, Q-teatteri, Turun Kaupunginteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri (myös TV-sarjoja, äänityötä ja opetusta). Miikon transiloa käsittelevä omaelämäkerrallinen monologi Kepeä elämäni kiertää Suomea edelleen. Miiko toimii myös representaatiokonsulttina teattereille ja tuotantoyhtiöille, sekä puhuu julkisesti erityisesti transihmisten oikeuksien puolesta.

Ulriika huima
Polku 4: Hyvinvoiva yhteisö
Ulriika Huima on kasvatustieteen ja teologian maisteri, työnohjaaja ja ratkaisukeskeinen valmentaja sekä inhimillisen ja arvostavan johtamisen puolestapuhuja.
Ulriikalla on vankka kokemus asiantuntijayhteisöjen johtamisesta ja rehtorina toimimisesta. Hänen keskeisiä koulutus- ja valmennusteemojaan ovat kannustava johtajuus, yhteisöllisyys sekä mahdollisuuksien näkeminen. Pienetkin askeleet toivottuun suuntaan voivat tuoda merkittävän muutoksen!

Miia Kaasinen
Polku 4: Hyvinvoiva yhteisö
Miia Kaasinen on kasvatustieteen tohtori, työhyvinvoinnin, vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden kouluttaja ja tutkija sekä KILO työhyvinvointia -mallin kehittäjä. Hänellä on laaja kokemus opettajana ja kouluttajana toimimisesta sekä henkilöstön osaamisen kehittämisestä.
Miian keskeisiä koulutusteemoja ovat vuorovaikutusilmapiiri, yhteisöllisyyden vahvistaminen ja oman hyvinvoinnin johtaminen. Yhteistyössä syntyy enemmän kuin osiensa summa – toisten ideat toimivat loistavina ponnahduslautoina omalle luovalle ajattelulle!

Tuula Colliander
Polku 7: Yksinäisyys
Tuula Colliander on HelsinkiMission toiminnanjohtaja, jolla on pitkä ja monipuolinen tausta järjestöjohtamisesta. Hänellä on näkemystä ja kokemusta siitä, miten erilaisia tiimejä ja yhteisöjä johdetaan kohti yhteisiä tavoitteita ja miten sosiaalinen vastuullisuus ja yhteisöllinen toimintatapa vahvistavat hyvinvointia.

Maria Lähteenmäki
Polku 7: Yksinäisyys
Maria Lähteenmäki on tutkija ja yksinäisyystyön päällikkö, jolla on kokemusta yksinäisyysilmiön tutkimisesta sekä haitallista yksinäisyyttä kokevien auttamistyöstä. Maria on ollut mukana kehittämässä vaikuttavaa yksinäisyystyön menetelmää.

Jonna Similä
Polku 8: Vuorovaikutus
Jonna Similä toimii asiantuntijana Erätauko-säätiössä. Jonnalla on laajaa ja monipuolista kokemusta sekä Erätauko-menetelmän kouluttamisesta että erilaisten dialogien ohjaamisesta ja dialogisarjojen toteuttamisesta erilaisissa yhteisöissä. Taustaltaan Jonna on sosiologi ja VTM ja hän on tehnyt pitkään Suomi-Ruotsi ja pohjoismaista yhteistyötä mm. nuorten, kestävän kaupunkikehityksen ja muiden yhteiskunnallisten teemojen parissa.

Efe Evwaraye
Polku 8: Vuorovaikutus
Efe Evwaraye toimii Erätauko-säätiössä asiantuntijana. Tehtävässään Efe pohtii sitä, miten Sitrassa kehitetty rakentavan keskustelun menetelmä, Erätauko, voi tulla hyödynnetyksi eri kokonaisuuksissa ja yhteyksissä kasvavan verkoston toimesta. Taustaltaan Efe on BBA ja hänellä on laaja kokemus vuorovaikutuksen edistämisestä sekä yhdenvertaisuuden ja osallisuuden lisäämisestä eri hankkeiden parissa. Dialogissa Efe näkee ennen kaikkea mahdollisuuden vaalia yhteyksiä, kaventaa henkisiä välimatkoja ja ymmärtää monimutkaista maailmaa paremmin. pitkään Suomi-Ruotsi ja pohjoismaista yhteistyötä mm. nuorten, kestävän kaupunkikehityksen ja muiden yhteiskunnallisten teemojen parissa.

Valtteri Tervala
Polku 8: Vuorovaikutus
Valtteri Tervala toimii Erätauko-säätiössä asiantuntijana. Valtterilla on monipuolista kokemusta Erätauko-menetelmän kouluttajana sekä dialogien ohjaajana. Erätauko-säätiössä Valtteri edistää erityisesti nuorten kanssa käytävää dialogia ja demokratiakasvatusta. Valtteri on yhteisöpedagogi, ja hän on työskennellyt aikaisemmin vapaaehtoistyön ja projektijohtamisen, yhteistyön kehittämisen ja osallisuuden parissa erilaisissa järjestöissä. Valtteri on myös toiminut pitkään yrittäjänä.

Nina Pyykkönen
Polku 9: Itsetuntemus
Nina Pyykkönen on erikoispsykologi PsL, yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutti, kouluttaja, työnohjaaja, jungilainen coach ACC (ICF) ja ekoterapeutti. Hän työskentelee yrittäjänä toiveenaan tuoda ihmisenä olemisen ydinkysymykset modernin elämän näyttämölle, jotta emme unohda keitä olemme.

Henna Peltoniemi
Polku 9: Itsetuntemus
Henna Peltoniemi toimii pohjoismaisessa teknisen tukkukaupan konsernissa henkilöstön ja esihenkilöstön osaamisen kehittämisen päällikkönä. Reflektointi on yksi Hennan lempiteemoja ja hän onkin aktiivisesti opetellut pysähtymään ja reflektoimaan jo lähes 15 vuoden ajan – välillä paremmin ja välillä huonommin siinä onnistuen. Henna on pitkän linjan partiolainen, ja hän on toiminut kouluttajana sekä kurssinjohtajana VBL- ja Ko-Gi-koulutuksissa.

Jani Turku
Polku 10: Fasilitointi
Jani Turku on sertifioitu fasilitaattori ja coach, joka uskoo osallistamisen voimaan. Jani on omistanut yli vuosikymmenen fasilitoinnin ja yhteiskehittämisen kehittämiseen – sekä työelämässä että Ideapakan menetelmäkorttien maailmassa. Jani vetää Fasilitointi-ohjelmapolkua, jossa tutkitaan, miten fasilitointi voi tukea johtamista organisaatioissa. Miten rakennamme tiloja, joissa jokaisen ääni kuuluu – ja syntyy jotain, mitä kukaan ei olisi yksin saanut aikaan?
Hyvinvointi
Lauantai 30.8. klo 14.15–15.45

PÄÄPUHUJA
Maaret Kallio
Maaret Kallio on kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija. Kirjoissaan Kallio käsittelee mielenrauhaa, toivoa, inhimillisyyttä, mielenterveyttä ja ihmissuhteita laaja-alaisesti. Mielentaidot ovat hyvän elämän rakentumisessa keskeisessä roolissa.
Maaret työskentelee vastaanotollaan koulutuspsykoterapioiden, psykoterapeuttien työnohjauksein ja potilaiden traumakokemusten parissa.

Emilia Kujala
Polku 1: Mielen hyvinvointi
Emilia Kujala on psykoterapeutti, sosiaalipsykologi (VTM) ja tietokirjailija, jonka missio on vähentää mielenterveyteen liittyvää stigmaa. Emilia yhdistää puheessaan tieteellisen tiedon ja inhimillisen kokemuksen, antaen äänen niille, joiden tunteet ja ajatukset jäävät usein sanomatta. Emilian tuorein kirjan käsittelee ulkopuolisuuden kokemuksia. Johtajatulilla hän puhuu yksinäisyydestä, yhteisöllisyydestä ja turvallisten ihmissuhteiden merkityksestä.

JULIA SANGERVO
Polku 1: Mielen hyvinvointi
Julia Sangervo on psykologi (PsM), yhteiskunnallinen vaikuttaja ja poliitikko, joka haluaa tuoda mielenterveyden yhteiskunnallisen päätöksenteon ytimeen. Julia uskoo, että mielenterveyskriisiä ei ratkaista vain yksilöitä hoitamalla, vaan ymmärtämällä, että kaikki politiikka on mielenterveyspolitiikkaa. Hänet on valittu Vuoden psykologiyrittäjäksi 2023. Julia työskentelee nykyään Mieli ry:n asiantuntijapsykologina sekä toimii Tampereella ja Pirkanmaalla kaupungin- ja aluevaltuutettuna.

Outi Sivonen
Polku 2: Turvan tunne
Outi Sivonen on yhteiskuntatieteilijä ja ratkaisukeskeinen valmentaja. Viimeiset vuodet hän on toiminut teknologia-, data- ja designyritys Solitan henkilöstöjohtajana. Erityisiä kiinnostuksen kohteita hänelle ovat yhteisöjen rakentuminen, valtarakenteet sekä johtajuus käyttäytymisenä. Outin esikoiskirja Yrityskulttuurit murroksessa-Inhimillinen työelämä ei rakennu pelkällä itseohjautuvuudella julkaistiin 2022. Hänen toinen kirjansa, Miten johtaminen arjessa tapahtuu, keskittyy huomioimaan, millaisissa hetkissä johtaminen rakentuu ja kuinka tietoisia arjessa näistä hetkistä johtajina olemme. Kirja ilmestyi toukokuussa 2025.

OLLI SEURI
Polku 2: Turvan tunne

Pauliina Airaksinen-Aminoff
Polku 3: Kohtaaminen

Anna Munsterhjelm
Polku 4: Syrjäytymisen ehkäisy

Paula Viikari
Polku 5: Partiopolku

Petri “Pete” Patronen
Polku 5: Partiopolku

Elina Hinkkanen
Polku 6: Luonto

Inna-Pirjetta Lahti
Polku 9: Latautuminen

Mikael Miihkali Niku
Polku 10: Suunnistus
Hyvän tekeminen
Lauantai 30.8. klo 16.00–17.30

PÄÄPUHUJA
Li Andersson
Li Andersson on europarlamentaarikko ja entinen vasemmistoliiton puheenjohtaja. Li on toiminut kansanedustajana ja opetusministerinä. Euroopan parlamentissa hän toimii parhaillaan työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan puheenjohtajana sekä varajäsenenä ympäristövaliokunnassa.
Lin työssä yhdistyvät tinkimätön perus- ja ihmisoikeuksien puolustaminen, kunnianhimoinen ja vaikuttava ympäristö- ja ilmastopolitiikka sekä kysymykset esimerkiksi työntekijöiden aseman vahvistamisesta ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentämisestä.

Pekka Haavist0
Polku 1: Rauha
Pekka Haavisto on kansanedustaja ja entinen Suomen ulkoministeri. Pekka on rauhanneuvottelija, sekä demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaja. Pekka on ulkopolitiikassa ja kansainvälisissä tehtävissä erityisen harjaantunut. Hän on johtanut sotien ympäristövaikutusten tutkintaa ja edustanut EU:ta ja YK:ta kriiseissä ympäri maailmaa. Hän on myös kirjoittanut lukuisia kirjoja. Hänen rakkaita harrastuksiaan ovat kirjallisuus, kuplavolkkarit ja puuveneet.

Terhi Koipijärvi
Polku 2: Yritysvastuu
Terhi Koipijärvi on strategisen yritysvastuun edelläkävijä, jolla on yli 30 vuoden kokemus kansainvälisistä asiantuntija- ja johtotehtävistä. Milttonille Terhi tuli Metsähallituksesta, jossa hän toimi viestintä-, strategia- ja vastuullisuusjohtajana. Tätä ennen Terhi on työskennellyt esim. Stora Enson ja Metsä Groupin yritysvastuujohtajana. Terhi on myös Metson, Ponssen ja Green Resources (Itä-Afrikka) hallituksen jäsen ja FIBS:in hallituksen puheenjohtaja. Terhillä on laaja-alainen ote vastuullisuuden strategiseen kehittämiseen yrityksissä sekä pitkä kokemus vastuullisuuden johtamisessa ja valmentamisessa. Hänelle on tuttua myös vaativa sidosryhmäyhteistyö globaalissa toimintaympäristössä.

Anna Evilä
Polku 2: Yritysvastuu
Anna Evilä yhdistää puheenvuorossaan kovan kestävyystiedon sekä armollisen ja leppoisan elämänasenteen. Tämä kombinaatio herättää toimijuuden ja luo toivoa. Anna on työskennellyt kestävyysmurroksen parissa vuodesta 2001. Hän tuntee ilmastonmuutosta ja luontokatoa käsittelevän tutkimuksen, mutta puhuu aiheesta inhimillisesti ja arkisesti. Hän etsii ratkaisuja arkisista valinnoista ja rohkaisee ihmisen kokoiseen muutokseen. Annan oma hiilijalanjälki on 3900 tonnin luokkaa ja hänen tavoitteenaan on laskea se 2500 tonniin vuoteen 2027 mennessä. Hän tietää, millaisista valinnoista kestävä ja nautinnollinen – jopa yltäkylläinen elämä syntyy, ja jakaa oivalluksensa puheenvuorossaan. Koulutukseltaan Anna on MBA, yhteisöpedagogi ja restonomi.

Essi Aarnio-Linnanvuori
Polku 3: Kestävä tulevaisuus
Essi Aarnio-Linnanvuori on ilmastokasvatuksen tutkija ja opettaja (FT), jonka tavoitteena on edistää ympäristö- ja kestävyyskysymyksiin liittyvää oppimista ja opetusta. Essiä kiinnostaa, miten monimutkaisia ja ahdistavia ympäristöaiheita opitaan ja opetetaan niin, että ymmärrys kasvaa, ahdistus helpottuu ja toimijuus vahvistuu.

Anni Kovanen
Polku 4: Tulevaisuuden metsä
Anni Kovanen aloitti Metsä Groupissa kestävyysraportoinnin parissa vuonna 2023, ja vuodesta 2024 lähtien hän on toiminut konsernin kestävän kehityksen johtajana. Annin työnkuvaan kuuluu kestävän kehityksen prosessien ja vastuullisuustavoitteiden johtaminen. Ennen Metsälle tuloa Anni työskenteli liikkeenjohdon konsulttina erikoistuen vastuullisuusteemoihin ja riskienhallintaan. Hän on koulutukseltaan KTM.

Arto Pummila
Polku 10: Talkoot
Arto Pummila toimii Metsähallituksen luontopalveluissa Toteutus ja hankinta -yksikössä Länsi-Suomen toteutusvastaavana. Hän mm. suunnittelee ja vetää virtavesien kunnostuksia vuosittain talkoina yhteistyössä esim. WWF:n kanssa. Vapaa-ajallaan Arto on vetänyt kymmenisen vuotta Keuruun seudun taimen -yhteistyötä, jossa on talkoilla kunnostettu Keurusselkään laskevia virtavesiä.
Myös Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen järjestämät talkoot sekä Evon Luutajoen talkoot partiolaisten kanssa kuuluvat Arton vapaa-aikaan. Virtaavien vesien kunnostus kaloille on ollut Arton sydämen asia opiskeluajoista lähtien. Koulutukseltaan Arto on maanmittausteknikko.

Maija Gellin
Polku 5: Partiopolku
Maija Gellin (FT, KM, yhteisöpedagogi) on toiminut kasvatus- ja opetuskentän restoratiivista lähestymistapaa ja sovittelua edistävän Suomen Sovittelufoorumin (SSF) VERSO-ohjelman käynnistäjänä, kehittäjänä, tutkijana ja kouluttajana yli 25 vuoden ajan. Maija väitteli filosofian tohtoriksi 2019 aiheenaan Restoratiivinen lähestymistapa ja sovittelu peruskoulukontekstissa. Hän on työskennellyt myös mm. sovitteluohjaajana rikossovittelupalveluissa sekä työyhteisösovittelijana, ja hän on kirjoittanut aktiivisesti restoratiivisen oikeuden ja sovittelun teemoihin kiinnittyviin julkaisuihin. Maija kouluttaa edelleen restoratiivista lähestymistapaa ja sovittelua Helsingin ja Lapin yliopistoissa. Lisäksi Maija on toiminut vastaavien koulutusten vetäjänä niin Giellagas-instituutin puitteissa saamelaisalueilla, eri hiippakuntien ja seurakuntien työntekijöille suunnatuissa koulutuksissa kuin Diakonissalaitoksen kanssa yhteistyössä toteutuneissa koulutuksissa ja terveyshuollon ammattilaisille räätälöidyissä toteutuksissa.

Hanna Rintala
Polku 6: Tulevaisuususko
Hanna Rintala on ilmastolääkäriaktivisti sekä ympäristötunteiden asiantuntija, jolla on sydämellään lasten ja nuorten tulevaisuus. Hän heittäytyy mielellään syvällisiin keskusteluihin ja haluaa tunteet mukaan hyvän tulevaisuuden tekemiseen.

Taneli Saari
Polku 6: Tulevaisuususko
Taneli Saari on ympäristötunteiden käsittelyn ammattilainen, joka on ohjannut pitkään työpajoja ja vertaisryhmiä nuorille. Hän tarjoaa lisäksi yksilötukea ja kouluttaa ammattilaisia. Vapaa-aikanaan Taneli viihtyy parhaiten lähiluonnossa ja musiikin parissa.

Maiju Lehtiniemi
Polku 8: Kestävä elämäntapa
Maiju Lehtiniemi on meribiologian tohtori. Hän työskentelee Suomen ympäristökeskuksessa tutkien merten ja sisävesien roskaantumista ja mikromuoveja, vieraslajien vaikutuksia ja leviämistä, Itämeren ravintoverkon vuorovaikutuksia ja ekosysteemin pitkäaikaismuutoksia. Maiju kehittää kansalaishavainnointia mm. partiolaisten kanssa ja osallistuu asiantuntijana kansallisiin ja kansainvälisiin työryhmiin.
Toimeen tarttuminen
Sunnuntai 31.8. klo 10.00–11.15

Pauli Aalto-Setälä
Polku 1: Tulevaisuus
Pauli Aalto-Setälä on Saaristomerellä asuva poliitikko, journalisti ja ammattijohtaja, jolla on yli 30 vuoden ura kotimaisten ja kansainvälisten yhtiöiden johdossa. Pauli on työskennellyt toimitusjohtajana kolmessa konsernissa Kotimaa-Yhtiöillä, Allerilla ja Dentsulla sekä päätoimittajana Nelosella, Iltalehdessä ja Kotimaassa. Kansanedustajaksi Pauli pyrki suojellakseen Itämertamme. Hänen meriensuojelulakiesityksistään tunnetuin on rahtialusten jätevesien laskukielto Itämereen. Pauli kutsuttiin Unescon Saaristomerivuoden suojelijaksi vuonna 2025.
Aalto-Setälä on suorittanut EMBA-tutkinnon Aalto-yliopistossa vuonna 2012 ja saanut johtamiskoulutusta Yalen ja Stanfordin yliopistoissa. Hän on opettanut vuosia muutosjohtamista työelämäprofessorina Turun Kauppakorkeakoulussa ja palkittu vuoden puhujana. Hän on kirjoittanut alustataloudesta ja johtamisesta yhteensä viisi tietokirjaa. Pauli on aktiivinen meripelastaja ja myös Meripelastusseuran hallituksen jäsen.

Perttu Pölönen
Polku 1: Tulevaisuus
Perttu Pölönen on futuristi, keksijä ja tietokirjailija, joka tunnetaan näkemyksistään työelämän, teknologian ja koulutuksen tulevaisuudesta. Jo 15-vuotiaana hän kehitti Sävelkellon, patentoidun innovaation, jolla hän voitti Euroopan suurimman nuorten tiedekilpailun. Perttu on opiskellut säveltämistä Sibelius-Akatemiassa, käynyt tulevaisuuskurssin Singularity University -ajatushautomossa Nasan tutkimuskeskuksessa ja perustanut koulutusalan yleishyödyllisen yrityksen Myanmariin. Pölönen on valittu Vuoden luovimmaksi suomalaiseksi Slushissa (2014), nimetty yhdeksi Euroopan lupaavimmaksi alle 35-vuotiaista innovaattoreista MIT Tech Review’n toimesta (2018) ja palkittu Mensa-palkinnolla (2021). Perttu on kirjoittanut kolme kirjaa, joista viimeisin, Saisinko huomiosi?, oli vuoden 2024 tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas. Kokeneena puhujana hän korostaa inhimillisyyden, luovuuden ja monialaisuudenmerkitystä teknologian kehittyessä.

Ville Blåfield
Polku 2: Demokratia
Ville Blåfield on Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja ja vapaa toimittaja. Hän on työskennellyt pitkään toimittajana ja toimitusten esimiestehtävissä useissa medioissa, mm. Suomen Kuvalehdessä ja Helsingin Sanomissa, sekä ansaitun median asiantuntemuksesta vastaavana johtajana viestintätoimisto Milttonilla. Ville on tuttu näky myös Ylen Aamun Jälkiviisaissa.

Pauliina Parhiala
Polku 3: Toivo
Pauliina Parhiala on Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja. Pauliina on teologian ja filosofian maisteri, evankelisluterilaisen kirkon pappi ja opettaja. Hän on toiminut vuosikymmeniä humanitaarisen avun, kehitysyhteistyön sekä rauhantyön tehtävissä. Pauliina on toiminut mm. rauhanvälitysjärjestö CMI:n (nyk. CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation) toiminnanjohtajana, Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn ja vt. toiminnanjohtajana, kansainvälisen ACT Alliancen johtajana Genevessä sekä työskennellyt kansainvälisten järjestöjen palveluksessa mm. Ruandassa, Tansaniassa, Jordaniassa sekä Palestiinalaisalueilla. Hän on toiminut kotimaassaan luottamustehtävissä Suomen Setlementtiliiton ja Nuorten Akatemian puheenjohtajana. Nuoruudessaan Pauliina toimi mm. Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n (nyk. Nuorisoala ry) ja Euroopan Nuorisofoorumin johtotehtävissä.

Johanna Castrén
Polku 3: Toivo
Johanna “Jotsku” Castrén (LT) aloitti partion 7-vuotiaana Lauttasaaren Luotsitytöissä. Partiossa alkoi myös elämänmittainen kasvaminen johtajaksi. Johannalla on kokemusta yleislääkärinä terveyskeskuksesta ja opiskeluterveydenhuollosta. Vuonna 2008 hän siirtyi Suomen Punaisen Ristin Veripalveluun ja on työskennellyt siellä asiantuntijalääkärinä, vastaavana lääkärinä sekä viimeiset kaksi vuotta johtoryhmän jäsenenä vastuualueenaan verenluovutustoiminta. Hän toimii myös Euroopan Neuvoston Verikomitean puheenjohtajana.

Willy Toiviainen
Polku 3: Toivo
Willy Toiviainen (VTM) aloitti partion 12-vuotiaana ja harrasti partiota 70- ja 80-luvuilla Espoossa Lounapartiossa ja Mesikämmenissä. Hän on työskennellyt 40 vuotta viestinnän parissa, ensin pääosin valtionhallinnossa ja vuodesta 2008 Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa. Hän on Veripalvelun johtoryhmän jäsen ja toimii viestintä- ja henkilöstöjohtajana, vastuinaan viestintä ja markkinointi sekä 500 työntekijän työpaikan henkilöstöhallinto.

Tiina Kuokkanen
Polku 8: Taloustaidot
Tiina Kuokkanen toimii lastensuojelun sijaishuollon vaativan tason laitoshoidon yksikön johtajana ja tekee työtä päivittäin nuorten kanssa, jotka ovat kohdanneet elämässä haasteita. Taloudellinen itsenäisyys on asia, joka vaatii elämän kokonaisvaltaista hahmottamista ja aktiivista toimijuutta, sekä pystyvyyttä näiden asioiden haltuunottoon. Tiina toimii Suomen Nuorkauppakamarien kansallisena puheenjohtajana vuonna 2025 ja on aktiivinen yhteiskuntavaikuttaja myös paikallisesti.

Lilli Poussa
Polku 9: Tulevaisuuden heikot signaalit
Lilli Poussa on tulevaisuusasiantuntija Sitran ennakointitiimissä, jossa tuotetaan tulevaisuuteen luotaavaa ennakointitietoa. Työssään hän ennakoi tulevaisuuteen vaikuttavia ilmiöitä megatrendeistä heikkoihin signaaleihin. Lillin leipälajia on erilaisten työkalujen ja menetelmien kehittäminen tulevaisuusajattelun tueksi. Koulutukseltaan hän on valtiotieteen maisteri ja palvelumuotoilija.

Terhi Ylikoski
Polku 9: Tulevaisuuden heikot signaalit
Terhi Ylikoski on Sitran tulevaisuusasiantuntija, joka haluaa vauhdittaa yhteiskunnallista muutosta kohti kestävää tulevaisuutta. Työssään hän haluaa innostaa ihmisiä kuvittelemaan rohkeasti toisenlaisia tulevaisuuksia ja osallistumaan tulevaisuudesta käytävään keskusteluun. Koulutukseltaan Terhi on filosofian maisteri ja palvelumuotoilija.

Mikko Paukkila
Polku 10: Erätaidot
Mikko Paukkila on kokenut retkeilykouluttaja. Hän on vetänyt yli 20 erilaista retkeilykoulusta ja on johtanut kaksi edeltävää Suomen Partiolaisten laajinta koulutusta eli Eräopaskurssia. Siiviilissä Mikolla on kokemusta kansainvälisistä IT-alan yrityksistä yli 20 vuoden ajalta.

Jani Söderlund
Polku 10: Erätaidot
Jani Söderlund on retkeilijä, joka nauttii luonnosta. Luonto ja luonnon kauneus eivät koskaan jätä häntä kylmäksi, vaan retkillään hän saattaa pysähtyä ihmettelemään luonnon kauneutta pitkäksikin aikaa. Jani on kouluttanut retkeilyä niin partiossa kuin partion ulkopuolella kymmeniä kursseja. Retkeilystä ja luonnosta hän kertoo omalla tyylillään sosiaalisessa mediassa ja on aina valmis vaihtamaan retkillään kuulumisia, jos hänet siellä tapaat. ”Luonto antaa meille enemmän kuin koskaan pystymme antamaan sille”.