Valitse oma polkusi parempaan johtajuuteen
Vuoden 2025 Johtajatulilla ohjelmaan ilmoittautuminen uudistuu. Ohjelmapolkuihin ilmoittaudutaan jo varsinaisen ilmoittautumisen yhteydessä Kuksassa. Ohjelmapolut täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kuksassa näet eri ohjelmapolkujen vapaina olevien paikkojen määrän.
Tutustu tarjontaan alla ja suunnittele omat valintasi, ennen kuin klikkaat itsesi ilmoittautumaan. Polun nimeä klikkaamalla saat pudotusvalikosta näkyviin lisää tietoa polun sisällöistä.
Ilmoittautuessasi Johtajatulille valitset jokaisesta näkökulmasta itseäsi eniten kiinnostavan ohjelmapolun. Valitset siis kaikkiaan neljä ohjelmapolkua, yhden joka näkökulmasta.
Jokaisen näkökulman ohjelman aloittaa pääpuhuja. Pääpuhuja on aina osa ohjelmaa polkuvalinnastasi riippumatta.
Ohjelmapolut ovat rakenteeltaan erilaisia. Polut 1–4 sisältävät puheenvuoroja ja polut 5–10 yhdistelevät puheenvuoroja, työpajoja ja aktiviteetteja. Ohjelmapolkuista yksi on aina englanniksi tai ruotsiksi. Lisäksi yksi poluista on suunnattu erityisesti partiolaisille tai partiosta kiinnostuneille.
Ohjelma täydentyy. Pidätämme oikeudet muutoksiin.
Yhteisöllisyys
Yhdessä toimimalla parannamme yhteiskuntamme resilienssiä ja kuljemme kohti yhteistä päämäärää. Yhteisöllisyyttä rakennetaan vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Vahvistamme itsensä johtamisen taitoja ja keinoja yhteisen vision löytämiseen. Syvennämme johtajan itsetuntemusta ja vahvistamme ryhmässä toimimista.
Polku 1: Rohkeus
Polku 1: Rohkeus
Tulevaisuus on aina epävarma, eikä kukaan voi varmuudella sanoa, mitä kannattaa tehdä. Siksi rohkeus on yksi tärkeimmistä tulevaisuustaidoista. Rohkeus on sitä, että uskaltaa tehdä asioita, vaikka pelottaa, olla rohkeasti utelias ja kokeilla uutta! Meidän on pystyttävä uskomaan parempaan tulevaisuuteen, vaikka väliaikaisesti näyttäisikin haasteelliselta.
Usko tulevaan vaatii johtajilta rohkeutta – on osattava havainnoida tulevaa, sopeutua muutoksiin ketterästi, mutta myös luoda toivottua tulevaisuutta. Myös yksilöinä tarvitsemme elämässämme rohkeutta toimia oikeiden asioiden parissa sekä olla oma itsemme maailmassa, jossa meille kaikille asetetaan paineita ja odotuksia. Oletko sinä miettinyt omaa tulevaisuuskuntoisuuttasi niin yksilönä kuin johtajana? Johdatko rohkeasti itseäsi ja muita?
Tällä polulla puhujina ovat mm. sisarukset, väitöskirjatutkija Camilla Tuominen ja Suomen eturivin artistimanageri Carla Ahonius, futuristi ja yritysjohdon konsultti Niko Herlin sekä kriisialueilla työskennellyt ja palkittu psykologi Nina Lyytinen.
Polku 2: Arvot ja asenteet
Polku 2: Arvot ja asenteet
Elämme limittyvien kriisien aikaa, ja jokainen meistä suhtautuu kriiseihin eri tavoin. Arvomme ja asenteemme määrittävät paljon sitä, kuinka katsomme tulevaisuutta. Arvojemme ja asenteidemme ohjaamana teemme myös pieniä ja suuria elämänvalintoja.
Tällä polulla puhujina Sitran kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Tuuli Hietaniemi, viestintäkonsultti ja ihmisoikeusaktivisti Panu Mäenpää sekä professori, Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen ja kestävän hyvinvoinnin asiantuntija Arto O. Salonen.
Polku 3: Moninaisuus
Polku 3: Moninaisuus
Vaikka arvostaisimmekin erilaisuutta ja moninaisuutta ja pyrimme kohtaamaan kaikki samalla tavalla, on silti niin yhteiskunnassa kuin yksilöissäkin monenlaisia tiedostamattomia ennakkoluuloja. Tällä ohjelmapolulla pääset näkemään moninaisuuden eri värejä ja kuulemaan aiheen asiantuntijoita ja kokemusasiantuntijoita. Puhujana mm. suomalainen väestötutkija ja yhdenvertaisuuskouluttaja Shadia Rask.
Polku 4: Hyvinvoiva yhteisö
Polku 4: Hyvinvoiva yhteisö
Tutkimusten mukaan yhteisöllisyys on yksi suurimmista meitä kannattelevista voimista. Yhteisöllisyys ei kuitenkaan ole staattinen tila, vaan se elää ja kehittyy. Se tarvitsee huolenpitoa, ravintoa ja joustavuutta pysyäkseen vahvana. Mistä yhteisöllisyys rakentuu ja mistä se saa voimansa? Lisäksi polulla tarkastellaan kestävämmän ja yhteisöllisemmän johtajuuden rakentamista hyvinvoinnin näkökulmasta. Hyvinvointi ei ole vain henkilökohtaista, vaan se on myös yhteisön tuki, joka mahdollistaa vahvemman ja muutoksissa kestävän tulevaisuuden.
Tämä polku yhdistää hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden merkityksen johtamisessa, ja tuo esiin, kuinka nämä elementit auttavat johtajia luottamaan tulevaan, vaikka haasteet ovat suuria. Tällä polulla puhujina ovat työhyvinvoinnin valmentaja Miia Huitti, työhyvinvoinnin, vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden kouluttaja ja tutkija Miia Kaasinen sekä työnohjaaja ja ratkaisukeskeinen valmentaja Ulriika Huima.
Polku 5: Partiopolku
Polku 5: Partiopolku
Osaatko puuttua syrjintään ja rasismiin? Miten johtaa partiossa yhdenvertaisuuteen? Tällä polulla saat mahdollisuuden oppia tunnistamaan ja torjumaan rasismia sekä edistämään yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta omassa partioyhteisössäsi. Saat käytännön työkaluja ja valmiuksia puuttua rasistisiin tilanteisiin ja purkaa syrjiviä rakenteita partiossa. työpajoja on ohjaamassa Osaamiskeskus Kentaurin osaamiskeskuspäällikkö mm. Laura Kalervo.
Polku 6: Uuden ajan tiimityö
Polku 6: Uuden ajan tiimityö
Hyvät tiimityötaidot ovat usein elämässämme kultaakin kalliimpaa, missä ikinä sitten toimimmekaan. Johtajana mahdollistamme tiimien tehokkaan ja mielekkään toiminnan – olimmepa yhdessä kasvokkain tai etäyhteyksin. Tässä polussa saat työpajojen kautta työkaluja parempaan tiimityöhön ja sen johtamiseen, myös elämässämme hybridityöajassa.
Työpajoja pitämässä Solitan henkilöstöjohtaja ja näkemyksellinen organisaatioiden ja työkulttuurin kehittäjä, Outi Sivonen sekä psykologi ja tekniikan lisensiaatti, Merja Ranta-aho, joka on toiminut mm. Elisan henkilöstöjohtajana sekä tutkijana ja opettajana Teknillisessä korkeakoulussa.
Polku 7: Yksinäisyys
Polku 7: Yksinäisyys
Yhteisöllisyydestä keskusteltaessa on myös tärkeää ottaa huomioon yhä enemmän Suomessa kasvava ilmiö – yksinäisyys. Yksinäisyys ei katso ikää, sukupuolta, tulotasoa tai työpaikkaa ja yksinäisyyden vaikutukset voivat olla vakavat niin yksilön fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille kuin yhteiskunnallekin. Koettu yksinäisyys on kasvanut Suomessa merkittävästi viime vuosina, erityisesti vanhusten ja nuorten keskuudessa, joista n. 40 prosenttia 15–24-vuotiaista kokee yksinäisyyttä elämässään.
Miten voimme käsitellä yksinäisyyttä? Entä miten voisimme yhdessä tukea yksinäisyyden torjumista esimerkiksi työpaikoilla tai yleisestikin yhteiskunnassamme? Helsinki Missio, Suomen yksi vanhimmista hyväntekeväisyys- ja vapaaehtoisuusjärjestöistä on toiminut vuodesta 1887 yksinäisyyden torjumisen puolesta. Helsinki Missio tulee Johtajatulille kertomaan yksinäisyydestä ilmiönä ja sen estämisestä työpajan ja harjoitusten muodossa.
Polku 8: Vuorovaikutus
Polku 8: Vuorovaikutus
Erätauko-säätiön tarkoituksena on yhdessä muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttaa keskustelukulttuuri Suomessa rakentavammaksi, vähentää yhteiskunnan jakautumista ja lisätä ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan. Tässä “Dialogi työelämätaitona ja osana johtamista” -työpajassa pysähdytään kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten dialogi voisi tukea johtamista. Erätauko-menetelmän avulla on mahdollista kuulla kaikkia, myös niitä usein hiljaisemmaksi jääviä ääniä. Erätauko mahdollistaa tasavertaisemman keskustelun luoden samalla parempaa keskustelukulttuuria työpaikalle tai vapaaehtoisyhteisöön. Työpajaa pitävät Erätauko-säätiön asiantuntijat Jonna Similä, Efe Evwaraye ja Valtteri Tervala.
Polku 9: Itsetuntemus
Polku 9: Itsetuntemus
Toimiva yhteisö vaatii meiltä jokaiselta itsetuntemusta ja vuorovaikutustaitoja. Tulevaisuuden johtaja, joka tuntee itsensä ja ymmärtää sekä oman että koko yhteisön hyvinvoinnin tärkeyden, rakentaa kestävää yhteisöllisyyttä. Yhteisön tuki puolestaan antaa luottamusta tulevaan, vaikka haasteet olisivat suuria.
Tässä polussa näitä teemoja kanssamme tutkiskelee erikoispsykologi, PsL, yksilö- ja ryhmäpsykoterapeutti Nina Pyykkönen, joka puhuu mm. mentalisaatiosta, eli kyvystä hahmottaa mielen toimintaa itsessä ja toisissa ihmisissä, mikä on terveen vuorovaikutuksen ja ihmisenä olemisen ydintä.
Lisäksi polussa päästään syventymään reflektoinnin taitoon yhdessä Henna Peltoniemen kanssa.
Polku 10: Fasilitointi
Polku 10: Fasilitointi
Fasilitointi on pohjimmiltaan yhteisöllistä tekemistä, jossa osaava vetäjä mahdollistaa yhteisen työskentelyn ja luo puitteet, joissa jokainen osallistuja voi tuoda panoksensa ja asiantuntemuksensa tavoitteen saavuttamiseksi. Hyvässä fasilitoinnissa kaikkien äänet tulevat kuulluiksi ja syntyy toimintaa, jota kukaan ei yksin olisi voinut saavuttaa.
Ideapakan työpajassa tutkitaan, miten osallistava työtapa eli fasilitointi voi tukea johtamista organisaatioissa. Ohjelman fasilitoi Jani Turku, Ideapakan toimitusjohtaja, seritifioitu fasilitaattori ja coach.
Polku 11: Gemenskap
Polku 11: Gemenskap
Ohjelma täydentyy.
Hyvinvointi
Johtajuus vaatii toimia niin oman kuin muidenkin hyvinvoinnin eteen. Tarkastelemme keinoja mielen ja kehon hyvinvoinnin vahvistamiseksi sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla.
Polku 1: Mielen hyvinvointi
Polku 1: Mielen hyvinvointi
Hyvä johtaja pitää huolta omasta ja myös vähän muidenkin mielenterveydestä. Mielenterveyteemme liittyy monta asiaa, joihin kaikkiin emme voi aina vaikuttaa. Mielen hyvinvointiin vaikuttaa myös fyysinen tekemisemme, kuten uni, palautuminen ja yhteys toisiin ihmisiin. Tällä ohjelmapolulla kuulet, millaisia tekijöitä hyödyntämällä voit parantaa omaa ja johdettaviesi mielen hyvinvointia ja saat myös käytännön vinkkejä.
Ohjelmapolun puhujina mm. kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi Emilia Kujala (@tunteellaemiliakujala) ja psykologi Julia Sangervo.
Polku 2: Turvan tunne
Polku 2: Turvan tunne
Elämme ajassa, joka merkitsee monelle epävarmuuden ja välillä jopa turvattomuuden tunteen kohtaamista. Mitä raskaammat uutiset niin Suomesta kuin ulkomailtakin seuraavat ihmistä arjen kiireen keskellä. Miten johtaa itseään uutisvyöryn keskellä? Mistä löytää henkistä turvaa ahdistavina aikoina?
Tällä polulla keskustellaan uutisiin suhtautumisesta ja niiden hyväksymisestä toimittajien kanssa, jotka navigoivat päivittäin maailman polttavimpien kysymysten keskuudessa. Polun toisessa osassa päästään seuraamaan eri uskontokuntien edustajien ja asiantuntijoiden paneelikeskustelua turvan tunteesta – löytyykö vastaus pelkotilojen helpottamiseen itsestämme, toisistamme vai peräti jostain aivan muualta?
Polku 3: Kohtaaminen
Polku 3: Kohtaaminen
Kohtaaminen rakentaa hyvinvointia ja on yksi hyvän johtajan olennaisista taidoista. Kohtaamisten kautta rakennamme kulttuuria. Joskus kohtaamiset voivat olla kivuliaita tai riitaisiakin. Miten kohtaisimme toisemme rakentavasti ja toisia kunnioittavasti? Miten ratkomme johtajana myös hankalia tilanteita?
Tällä ohjelmapolulla pureudumme kohtaamisten merkitykseen. Puhujia mm. johtamisen tohtori ja sertifioitu tunnetaitojen valmentaja ja kouluttaja Pauliina Airaksinen-Aminoff ja Mehiläisen johtavaa organisaatiopsykologi ja kirjailija Pekka Tölli.
Polku 4: Syrjäytymisen ehkäisy
Polku 4: Syrjäytymisen ehkäisy
Nuorten syrjäytyminen on yksi Suomen suurimmista yhteiskunnallisista haasteista. Arvioiden mukaan Suomessa on noin 60 000 syrjäytynyttä nuorta, ja joka kymmenes nuori on vaarassa jäädä syrjään. Syrjäytyminen ei ole vain yksilön tragedia, vaan se vaikuttaa koko yhteiskunnan hyvinvointiin, turvallisuuteen ja tulevaisuuteen. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan yhden syrjäytyneen nuoren kustannus yhteiskunnalle voi nousta jopa 1,2 miljoonaan euroon.
Mutta nämä luvut eivät kerro kaikkea. Ne eivät kerro siitä, miltä tuntuu jäädä yksin. Tällä ohjelmapolulla pysähdytään sen äärelle, mitä syrjäytyminen tarkoittaa inhimillisesti, ja mitä me voimme tehdä toisin. Miten yhteiskuntaa voidaan johtaa suuntaan, jossa yksikään nuori ei jää yksin? Miten meistä jokainen voi olla osa ratkaisua omassa roolissaan, yhteisössään ja työssään?
Lavalla kuullaan muun muassa Sofia Virtaa, kansanedustajaa, sekä Anna Munsterhjelmiä, Nuorisoala ry:n toiminnanjohtajaa ja entistä Suomen Partiolaisten puheenjohtajaa. Heidän kanssaan etsitään konkreettisia keinoja rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokainen nuori tulee kohdatuksi ja kuuluu mukaan.
Polku 5: Partiopolku
Polku 5: Partiopolku
Miksi pestikeskustelu on tärkeä, etenkin pestatun kannalta? Mitä muuta pestijärjestelmään kuuluu kuin pestikeskustelu? Kuinka tuen pestattua? Miten niitä tekijöitä eli pestattavia löytää? Näihin kysymyksiin saat vastauksia tästä polulla. Polun alkuun keskitytään erityisesti pestikeskustelun merkitykseen, rekrytointiin ja pestiin tarjottavaan tukeen. Luomme myös lyhyen katsauksen koko pestiavaimeen ja sen vaiheisiin. Petri “Pete” Patronen on Suomen Partiolaisten vapaaehtoistuen valiokunnan toinen pestausvastaavista.
Polku 6: Luonto
Polku 6: Luonto
Johtajan hyvinvointi ja luontoyhteys ovat tärkeitä henkilöstölle ja koko organisaatiolle. Vahvan luontoyhteyden omaavan johtajan luontokädenjälki on parhaimmillaan suuri. Tällä ohjelmapolulla syvennytään tutkimustiedon ja konkreettisten harjoitusten kautta luonnon hyvinvointivaikutuksiin ja siihen miten monimuotoinen lähiympäristö voi tukea johtajan ja henkilöstön hyvinvointia, resilienssiä ja luontoyhteyttä. Polun ensimmäisen työpajan vetää Elina Hinkkanen, joka työskentelee Suomen ympäristöopisto Syklin koulutuspäällikkönä. Hänelle on pitkä kokemus luontolähtöisistä menetelmistä ja on koulutukseltaan biologi.
Polun toisessa “Päin parempaa planeettaa!” -työpajassa sukelletaan planetaarisen hyvinvoinnin teemaan. Luonnon monimuotoisuus on elintärkeää ihmisen hyvinvoinnille. Kun planeetta voi hyvin, voi ihminen hyvin. Maapallolla on ylitetty jo 2/3 ihmisten elinolosuhteiden kannalta keskeisistä planetaarista rajoista. Ylitetyistä planetaarista rajoista keskitymme työpajassa luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen eli luontokatoon. Selvitämme, mikä aiheuttaa luontokatoa Suomessa ja miten voimme sitä torjua. Pääset rakentamaan ryhmäsi kanssa oman kansallispuiston ja ratkaisemaan luontokadon kysymyksiä pelillisesti! Työpajan vetää Metsähallitus / Suomen luontokeskus Haltia.
Polku 7: Oman hyvinvoinnin johtaminen
Polku 7: Oman hyvinvoinnin johtaminen
Tarvitsetko konkreettisia keinoja oman työn johtamiseen, työn imun saavuttamiseen ja stressinhallintaan? Tule kuulemaan ja pohtimaan, miten tehdä stressistä turvallisempaa ja miten siirtyä asioiden ja ajan johtamisesta oman energian johtamiseen. Ohjelmapolulla pääset tutustumaan myös GTD-menetelmään, jota voit hyödyntää itsesi ja projektien johtamisessa. Tältä polulta löydät oman työhyvinvointisi tukipilarit ja saat eväitä itsen johtamiseen.
Työpaja koostuu kahdesta työpajasta, joiden pitäjinä ovat Ulriika Huima ja Miia Kaasinen, COMECO, sekä Jukka Backman, GTDnordic – productiveFinland Oy.
Polku 8: Hengellisyys
Polku 8: Hengellisyys
Epävarmuudet leimaavat aikaamme: nuorten luottamus tulevaisuuteen horjuu ja mielenterveyden ongelmat ovat kasvussa. Yksi hyvinvointia vahvistava tekijä tutkimuksen mukaan on hengellisyys. Nuoret kaipaavat tiloja keskustella eksistentiaalista, henkisistä ja hengellisistä kysymyksistä avoimesti ja rohkeasti. Tämä polku kutsuu nuorten kanssa työskentelevät dialogiin sekä tutkimaan omaa suhdettaan katsomuksellisiin kysymyksiin. Tällä polulla pääset peilaamaan tutkittua tietoa omiin havaintoihisi työn arjessa. Tutkittua tietoa nuorisobarometrista ja rippikoululaisten itsearvioinnista esittelevät Jari Pulkkinen ja Katri Vappula.
Oma ja ryhmän läsnäolon merkityksen tiedostaminen on tärkeää lukuisten ärsykkeiden täyttämässä maailmassa. Hyvät läsnäolotaidot auttavat etsimään tasapainoa, keskittymään, havainnoimaan ja näkemään tarkemmin. Läsnäolo on tärkeä osa omasta ja ryhmän hyvinvoinnista huolehtimista, johtamistaitoja ja merkityksellisten asioiden äärellä pysähtymistä. Satu Reinikaisen “Polkuja rauhoittumiseen” -työpaja tarjoaa katsomusvapaita harjoituksia oman ja ryhmän läsnäolon vahvistamiseen.
Henna Ahlforsin “Vaellus hengellisenä matkana pyhään ja itseen” -työpajassa on välähdyksiä modernista pyhiinvaellusajattelusta ja käytännöllisiä harjoituksia esimerkiksi kaupunkipyhiinvaelluksesta. Lisäksi Maria Lehtovaara esittelee polulla käytännöllisiä partiotoimintaan soveltuvia harjoituksia oman hengellisyyden rakentamisesta hengelliseen dialogiin.
Polku 9: Latautuminen
Polku 9: Latautuminen
Polku 10:
Polku 10:
Ohjelma täydentyy.
Polku 11: Välmående
Polku 11: Välmående
Ohjelma täydentyy.
Hyvän tekeminen
Johtajuus on ytimeltään muiden palvelemista. Sen avulla mahdollistamme oman kasvumme ja merkityksellisyyden tunteen syntymisen. Miten voin tukea yhteistä vastuunkantamista? Tarjoamme mahdollisuuksia ojentaa auttava käsi sekä löytää itsestään johtajuutta yhteisen hyvän edistäjänä.
Polku 1: Rauha
Polku 1: Rauha
Rauha ei synny itsestään, vaan se vaatii tahtoa, tekoja ja yhteistyötä. Samaan aikaan kun maailmassa riehuu konflikteja ja kriisejä, ihmisissä elää vahva kaipuu rauhaan. Rauhan rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, joka vaatii sekä sydäntä että strategiaa, kykyä kohdata, kuunnella ja toimia tilanteissa, joissa helppoja ratkaisuja ei ole.
Rauha alkaa usein yksittäisistä ihmisistä: niistä, jotka päättävät toimia toisin, ojentaa kätensä tai viedä apua sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Rauha tarvitsee myös rakenteita, neuvotteluja ja jatkuvaa työtä.
Tällä polulla kuulet puheenvuoroja mm. entiseltä ulkoministeriltä, useissa YK:n tehtävissä toimineelta kansanedustaja Pekka Haavistolta, Your Finnish Friends ry:n perustajalta, Ukrainaan apua vievältä Kasper Kannostolta sekä Crisis Management Center Finland -järjestön asiantuntijoilta miten rauhantyötä ja siviilien tukea konfliktin keskellä johdetaan nykypäivänä.
Polku 2: Yritysvastuu
Polku 2: Yritysvastuu
Yritysten vastuullisuudesta puhutaan paljon ja vastuullisuuden vaatimuksia lisätään koko ajan erilaisin direktiivein. Yrityksillä on myös suuri vastuu siinä, millaista tulevaisuutta rakennamme tuleville sukupolville. Miten yritykset toteuttavat vastuullisuuttaan, millaisia vastuullisuustoimia yrityksissä tehdään ja miten yksityishenkilö voi edistää yritysten vastuullisuutta kuluttajana?
Polun puhujina Milttonin johtava vastuullisuuden neuvonantaja ja hallitusammattilainen Terhi Koipijärvi, tekstiilien vastuullisuuteen keskittynyt vaikuttaja ja IVALO.COMin vastuullisuusjohtaja Outi Pyy ja Third Rock Finland Oy:n toimitusjohtaja ja ilmastoaktivisti Leo Stranius.
Polku 3: Kestävä tulevaisuus
Polku 3: Kestävä tulevaisuus
Epävarmassa maailmassa tulevaisuususko on välillä kovallakin koetuksella. Todellinen kestävä tulevaisuus vaatii merkittävää ajattelu- ja toimintatapojen muutosta. Joudumme arvioimaan, millä asioilla on oikeasti merkitystä ja mitä on hyvä elämä. Millaisilla ratkaisuja meillä on kestävyyskriisiin? Millaisilla poliittisilla päätöksillä tai omilla valinnoillamme pääsemme kohti kestävämpää huomista?
Polun puhujina ovat ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen yliopistonlehtori Essi Aarnio-Linnavuori, ympäristöekonomian emeritusprofessori ja Ilmastopaneelin entinen puheenjohtaja Markku Ollikainen ja kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.).
Polku 4: Tulevaisuuden metsä
Polku 4: Tulevaisuuden metsä
Ohjelma täydentyy.
Polku 5: Partiopolku
Polku 5: Partiopolku
Yhteisvastuukeräys on Suomen evankelisluterilaisen kirkon suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Yhteisvastuukeräys täyttää tänä vuonna 75 vuotta. Juhlavuonna keräys tukee nuorten mahdollisuuksia unelmoida ja rakentaa turvallista tulevaisuutta. Partiolaiset osallistuvat kampanjaan sekä lahjoitusten kerääjinä että vastaanottajina. Saatavalla rahoituksella partiolla on tavoitteena edistää lasten ja nuorten rauhankasvatusta.
Partiossa nuoret itse ovat sekä toiminnan mahdollistajia että toimintaan osallistuvia. Toimintamalli rakentaa positiivisella tavalla aktiivisia kansalaisia, joilla on paljon kykyjä pärjätä elämässä, rakentaa rauhaa ja luoda ympäristöönsä positiivisia asioita. Partiossa haluamme kantaa vastuuta siitä, että lapset ja nuoret saavat kokemuksen, ymmärryksen ja tekemisen kautta kriisinkestävyyttä.
Tällä ohjelmapolulla pääset ideoimaan, mitä asioita ja näkökulmia partion tulevassa rauhankasvatus projektissa olisi. Työpajan vetää Suomen Partiolaisten järjestöpäällikkö Tea Hurme.
Polku 6: Tulevaisuususko
Polku 6: Tulevaisuususko
Ilmaston lämpeneminen, lajikato, luonnonvarojen ehtyminen, sodat ja muut tulevaisuuden kriisit vaikuttavat merkittävästi nuorten elämään ja tulevaisuuteen. Asiantuntijoiden mukaan ympäristökriisi ja huoli tulevaisuudesta herättävät monenlaisia tunteita meissä kaikissa. Nuori voi kokea itsensä pieneksi ja voimattomaksi suurten ympäristöongelmien edessä. Kokemus voi olla jopa musertava. Tällä polulla käsitellään tulevaisuususkoa hyvän tekeminen näkökulmasta, paremman ja kestävämmän huomisen toteutumisen edistämiseksi. Työpajaa vetää Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hankkeen projektikoordinaattori Sirpa Väänänen MIELI Suomen Mielenterveys ry:stä.
Polku 7: Oikeudenmukaisuus
Polku 7: Oikeudenmukaisuus
Oikeudenmukaisuus on arvo ja tavoite, mihin pyritään niin työelämässä kuin yksityisessäkin elämässä. Niin yksilöillä kuin yrityksillä ja työpaikoillakin on mahdollisuus edistää ihmisoikeuksia. Mutta miten oikeudenmukaisuutta voidaan toteuttaa työpaikoilla ja laajemminkin yhteiskunnassa?
Osallistu mukaan Amnestyn järjestämään työpajaa, jossa pohdimme asiantuntijoiden avulla oikeudenmukaisuuden käytännön toteuttamista niin työpaikoilla kuin valinnoissamme. Oikeudenmukaisuus johtamisessa luo kulttuuria, jossa kaikilla on mahdollisuus tuoda esiin äänensä ja jossa päätöksenteko on läpinäkyvää.
Polku 8: Kestävä elämäntapa
Polku 8: Kestävä elämäntapa
Kuinka jokainen voi tehdä oman osansa kestävämmän elämäntavan edistämiseksi? Tässä polussa tarkastellaan arjen kestävyystekoja konkreettisesti sekä maalla että merellä. Polulla puhujana on mukana Itämeren ekologian tutkimusprofessori Maiju Lehtiniemi Suomen ympäristökeskuksesta. Maiju on tutkinut mm. vesien roskaisuutta ja muovin elinkaarta ja painottaa teollisuuden ohella yksilön mahdollisuuksia suojella vesistöjen puhtautta. Oman elämän vastuullisuustekoja edistää tällä polulla myös Jalotus. Tämä valtakunnallisesti toimiva kestävän elämän liike vauhdittaa elämäntapamuutoksen toteutumista ja auttaa myös Tulilla sen toteuttamisessa innostamalla, opastamalla ja esimerkkiä näyttämällä.
Polku 9: Aktivisimi
Polku 9: Aktivisimi
Mitä aktivismilla tarkoitetaan ja tarvitaanko sitä enää nykypäivänä? Voiko aktivismi olla muutakin kuin mielenosoitusta ja boikotteja? Aktivismi ei ole enää pelkästään nuorten tai marginaaliryhmien ilmiö; se on laajentunut koskemaan kaikkia yhteiskuntaluokkia ja ikäryhmiä, ja sillä on suuri rooli esimerkiksi ilmastonmuutoksen, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolustamisessa. Nykyään aktivismi on usein myös digitaalista, ja sillä on suuri merkitys tasa-arvoisen vaikuttamisen mahdollistajana.
Tule mukaan polulle pohtimaan aktivismin roolia nykypäivän vaikuttamisessa alan asiantuntijoiden kanssa. Jokaisella meillä on asioita ja arvoja, jotka koemme suojelemisen arvoiseksi – miten juuri sinä voit vaikuttaa yhteiskuntaan ympärilläsi?
Polku 10: Talkoot
Polku 10: Talkoot
Etelä-Suomen taimenkannat ovat erittäin uhanlaisia sopivien elinympäristöjen puutteen sekä liiallisen kalastuksen vuoksi. Partion ihanteena on rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä. Partiolaiset yhteistyössä Metsähallituksen kanssa edistävät luonnon monimuotoisuutta kunnostamalla Evon Luutajokea. Aikoinaan peratun ja luonnottoman leveäksi muuttuneen Luutajoen kunnostuksilla pyritään palauttamaan uoman luonnonmukaisuutta ja parantamaan virtausolosuhteita. Pohjaa monipuolistetaan kiveämällä, ja toimenpiteillä lisätään uoman syvyys- ja leveysvaihtelua. Taimenen kutusoraikoiden toimivuutta parannetaan muotoilemalla kutualueita esimerkiksi suisteilla sekä kuohkeuttamalla hiekottuneimpia kutupaikkoja. Tässä työpajassa pääset oikeasti tekemään hyvää.
Huom! Aktiviteettiin osallistuminen vaatii fyysistä työtä. Varauduthan vaattein, joiden likaantuminen ei haittaa sinua.
Polku 11: Doing good
Polku 11: Doing good
Ohjelma täydentyy.
Toimeen tarttuminen
Johtajuus vaatii tietoista, aktiivista ja vastuullista osallistumista yhteiskuntaamme. Tulevaisuutta voi ennakoida. Tarvitsemme ajankohtaisia kansalaistaitoja, kuten päätöksentekoon osallistumista, vastuullisia valintoja, medialukutaitoa sekä varautumistaitoja. Vahvistamme taitojamme rakentaa kestävää yhteiskuntaa muuttuvassa maailmassa.
Polku 1: Tulevaisuus
Polku 1: Tulevaisuus
Tulevaisuus ei ole jokin ennalta määrätty paikka. Se on jotain, mitä rakennamme teoillamme ja valinnoillamme joka päivä. Mutta millaisia taitoja, ajattelutapoja ja arvoja tulevaisuudessa tarvitaan? Entä miten säilytämme toivon ja suunnan maailmassa, joka muuttuu nopeammin kuin koskaan? Tulevaisuus vaatii uteliaisuutta, rohkeutta ja uudenlaista viisautta. Se haastaa meidät pois vanhoista ajatusmalleista kohti luovempaa, inhimillisempää ja kestävämpää huomista.
Tällä lavalla visioidaan huomista, herätetään ajattelua ja etsitään suuntaviivoja epävarmassa ajassa. Lavalla esiintyy muun muassa Perttu Pölönen, futuristi, tietokirjailija ja Sävelkellon keksijä, joka tunnetaan inspiroivasta tavastaan puhua teknologian murroksista, tulevaisuuden työelämästä ja vastuullisuudesta.
Polku 2: Demokratia
Polku 2: Demokratia
Demokratian tila on heikennyt jo pitkään globaalisti. Miten voimme itse vaikuttaa demokratiakehitykseen? Millainen rooli johtajalla on demokratian näkökulmasta? Sivistys ja demokratia kulkevat myös käsi kädessä.
Polun puhujina entinen ulkoministeri, kansanedustaja ja europarlamentaarikko Timo Soini ja toimittaja, Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield.
Polku 3: Toivo
Polku 3: Toivo
Kun mietimme tulevaisuutta, jokainen meistä toivoo asioiden kääntyvän hyvin. Toivo on asia joka auttaa meitä jaksamaan, kun mistään muusta kuin uuden päivän koitosta ei ole varmuutta. Toivo on kuitenkin teko, ei vain tunne, ja tämän teon eteen tulee tehdä aktiivisesti töitä.
Tule kuulemaan puheenvuoroja käytännöllisen ja konkreettisen toivon näkökulmasta mm. Pauliina Parhialalta, Suomen Lähetysseuran toiminnan johtajalta ja entiseltä CMI:n toiminnanjohtajalta, sekä Suomen Punaisen Ristin veripalveluiden johtoryhmän Willy Toiviainen ja Johanna Castrénin jäseniltä.
Polku 4: Vapaaehtoistyö
Polku 4: Vapaaehtoistyö
Vapaaehtoistyö on enemmän kuin hyviä tekoja: se on osa yhteiskunnan selkärankaa. Järjestöt ja vapaaehtoiset luovat turvaa, toivoa ja toimintakykyä niin arjessa kuin poikkeusoloissakin.
Mutta miten vapaaehtoistyö kytkeytyy kokonaisturvallisuuteen ja yhteiskunnan resilienssiin? Miten vahvistamme kansalaisten valmiuksia toimia erilaisissa kriiseissä?Järjestöissä opitaan taitoja, joita tarvitaan niin ryhmässä toimimiseen kuin kriisitilanteissa selviytymiseen. Vapaaehtoistyön kautta rakennetaan yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja kykyä toimia silloin, kun sillä on eniten merkitystä.
Tällä polulla keskustellaan vapaaehtoistyön roolista kokonaisturvallisuuden ja yhteiskunnan resilienssin rakentajana. Mukana ovat Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Eero Kivistö sekä muiden järjestöjen edustajia, jotka yhdessä pohtivat, kuinka rakentaa entistä vahvempaa, osallistavampaa ja kestävämpää yhteiskuntaa vapaaehtoistyön keinoin.
Polku 5: Partiopolku
Polku 5: Partiopolku
Tällä polulla saat kuulla, mikä saa partiolaisen tarttumaan isoon partiopestiin ja toisaalta myös kuulet oppeja kriisitilanteista partiossa. Miltä tuntuu myrskyn silmässä, ja mitä vapaaehtoisjohtajana voi oppia kriisitilanteista? Puheenvuoron pitävät finnjamboree Kajon (2022) johtaja Maria “Kerttu” Nikkari ja finnjamboree Roihun (2016) johtaja Heikki Otsolampi.
Polku 6: Mediakasvatus
Polku 6: Mediakasvatus
Mediakasvatus on keskeinen osa nykypäivän johtajuutta ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Sosiaalinen media, uutiset ja digitaalinen maailma muokkaavat päivittäin niin johtajien päätöksentekoa kuin organisaatioiden ja yhteiskunnan kehitystä. Tässä polussa keskitytään siihen, miten johtajat voivat kehittää mediataitojaan ja edistää vastuullista ja kriittistä ajattelua organisaatiossaan.
Mediakasvatus-järjestön vastaava toiminnanjohtaja Christa Prusskij johdattaa tässä polussa osallistujat pohtimaan omaa medialukutaitojaan, sokeiden pisteiden tunnistamista ja tiedostavaa johtamista.
Polku 7: Vuorovaikutustaidot
Polku 7: Vuorovaikutustaidot
Tässä työpajassa pureudutaan vaikuttavan puheen ytimeen. Miten sanoitat viestisi selkeästi ja vakuuttavasti? Miten luot yhteyden yleisöön ja tuot esiin oman äänesi tavalla, joka tuntuu aidolta? Työpaja sopii niin jännittäjille kuin jo kokeneemmille esiintyjille: kaikille, jotka haluavat kehittää puhe- ja esiintymistaitojaan.
Työpajan vetää Kasper Kylmälä, diplomi-insinööri, entinen kansanedustajan avustaja ja puhetaidon valmentaja, joka tuo ainutlaatuisen yhdistelmän asiantuntijuutta, poliittista kenttäkokemusta ja käytännön esiintymistaitoa.
Polku 8: Taloustaidot
Polku 8: Taloustaidot
Ohjelma täydentyy.
Polku 9: Tulevaisuuden heikot signaalit
Polku 9: Tulevaisuuden heikot signaalit
Tällä ohjelmapolulla keskitytään tulevaisuuden heikkojen signaalien havainnointiin ja tulkintaan. Tulevaisuus on usein yllättävällä tavalla yllättävä. Eteemme tulee jatkuvasti asioita ja ilmiöitä, joita emme osanneet ennakoida tai odottaa. Siksi tarvitsemme kykyä avartaa ajatuksiamme siitä, mitä kaikkea tulevaisuudessa voi olla.
Yhden keinon tähän tarjoavat heikot signaalit. Ne auttavat tunnistamaan orastavia muutoksia, varautumaan yllätyksiin ja ylipäätään haastamaan oletuksia tulevaisuudesta. Tutustu heikkoihin signaaleihin: https://www.sitra.fi/julkaisut/heikkoja-signaaleja-tulevaisuudesta/
Sitran Heikkojen signaalien työpajan järjestävät Sitrasta asiantuntijat Lilli Poussa ja Terhi Ylikoski.
Polku 10: Erätaidot
Polku 10: Erätaidot
Tule oppimaan uutta tai kertaamaan vanhaa! Tällä ohjelmapolulla pääset opettelemaan perinteisiä erätaitoja, mutta luvassa on jotakin myös kokeneille konkareille. Olit sitten noviisi tai jo korpia kolunnut eränkävijä, tältä polulta saat varmasti uutta oppia matkaasi!
Polku 11: Taking action
Polku 11: Taking action
Imagine bringing 40,000 people from 150 different countries together in one place to create a functional and supportive society for two weeks—how is this achieved in practice? What kind of leadership does it take to organize one of the world’s most global events?
Since 1920, Jamboree has been the ultimate showcase of scouting and a literal demonstration of boundary-breaking cooperation and solidarity. Join us to hear and learn about the leadership and over four years of planning required to make this massive camp a reality.
The program is held in English.
//
Kuvittele, kun 40 000 ihmistä 150 eri maasta laitetaan samaan paikkaan ja luodaan oma, toimiva ja solidaarinen yhteiskunta kahdeksi viikoksi – miten tämä toteutetaan käytännössä? Millaista johtajuutta vaatii maailman yhden globaaleimman tapahtuman järjestäminen?
Jo vuodesta 1920 saakka järjestetty jamboree on partiolaisten suurin taidonnäyte ja kirjaimellinen osoitus rajoja rikkovasta yhteistyöstä ja solidaarisuudesta. Tule mukaan kuulemaan ja oppimaan, millaista johtajuutta ja yli neljä vuotta kestävää suunnittelua suurleirin toteuttaminen vaatii.
Polun ohjelma järjestetään englanniksi.