Seminaariohjelman esiintyjälle

Tältä sivulta löydät ohjeita ja vinkkejä työpajojen, vertaisverstaiden ja puheenvuorojen pitämiseen. Lähetämme n. kerran kuukaudessa Puhujaviestin sähköpostilla. Puhujaviesti 3 lähetetään 17. toukokuuta. Mikäli et löydä vastausta Puhujaviesteistä tai näiltä sivuilta, ole yhteydessä – me vastaamme, selvitämme ja autamme parhaamme mukaan. Sähköposti: mari.hurskainen@partio.fi ja kati.kling@partio.fi.

Ohjeita lauantain päiväkävijälle

  1. Evolle pääsee lauantaina esim. puhujien yhteisbussilla Hämeenlinnan rautatieasemalta (ennakkovaraus!), tai kimppakyydillä. Kussakin autossa tulee olla Puhujan pysäköintilupa, joka yksilöi kuskin ja työapajn tms. Pajautin-tunnisteen. Evolla on hyvä olla viimeistään 2 tuntia ennen oman esityksesi alkua.
  2. Tule Puhujaloungelle heti saavuttuasi Evolle. Puhujalounge löytyy keskeiseltä paikalta Osallistujapalveluiden vierestä. Puhujalounge on avoinna perjantaina klo 16.00-20.30 ja lauantaina klo 8.00 – 19.15.
  3. Puhujaloungesta kaikki seminaariohjelman puhujat saavat mm. nimilapun, alueen kartan ja oman esityksensä sijaintitiedon. Työpajojen ja vertaisverstaiden pitäjät saavat lisäksi mahdolliset toukokuussa tilaamansa tarvikkeet (tussit, fläppipaperit jne).
  4. Voit osallistua “Evo-kävelylle” eli tutustua alueeseen partiolaisoppaan johdolla. Kävelyt lähtevät Puhujaloungelta ainakin perjantaina klo 17, 18 ja 19 sekä lauantaina klo 8.30, 9.45 ja 12.30.
  5. Paikallista oma työpajasi. Saat sen sijaintitunnisteen (esim. B8 tai G3) seuraavassa puhujaviestissä Teemalavojen puhujia pyydämme palaamaan n. 45 minuuttia ennen omaa esitystään Puhujaloungelle, josta seminaaritiimin jäsen saattaa kunkin backstagelle.
  6. Lounasta on tarjolla klo 12-14 omista astioista (kts. varusteluettelo). Puhujaloungessa ja backstagella tarjoamme puhujille kahvia/teetä omiin mukeihin. Alueella on myös kahvila, jossa käyvät maksukortit ja MobilePay.
  7. Olet tervetullut seuraamaan yhteisohjelmaa sekä Luovuuden ja Turvallisen tulevaisuuden teemalavojen puheenvuoroja. Työpajat on varattu vain koko tapahtumaan osallistuville.
  8. Puhujien yhteiskuljetus takaisin Hämeenlinnan rautatieasemalle lähtee klo 19.15 (perillä viimeistään 20.30)

Katso 15. elokuuta pidetyn Puhujainfo2:n tallenne.
Jos OneDrive kysyy salasanaa, se on JT2023.
 

Puhujaviestinnän lomakkeet

Puhujan taustatiedot
https://forms.office.com/e/U3CNEyJ5d8

Sisältökuvaus Pajauttimeen (työpajat ja vertaisverstaat)
https://forms.office.com/e/LRvcVYXsX1


Kerro Johtajatulista somessa!

Kerro puheenvuorostasi, vertaisverstaaastasi tai työpajastasi somessa. Erityisen tärkeää some-rummutus on kesäkuun loppupuoliskolla, kun osallistujat saavat esittää Pajautin-ohjelmanvalintatyökalussa toiveitaan.

Olemme koonneet sinulle vinkkejä somepostauksiin. Löydät Onedrive-kansiosta ohjeen sekä kuvia ja valmiita Facebook-bannereita & Instagram-kuvia. Materiaalin salasana on JT2023.

Miten tukea ryhmäsi vuorovaikutusta?

Johtajatulet tekee yhteistyötä Erätauko-säätiön kanssa. Tarjoamme kaikille työpajan tai vertaisverstaan pitäjille mahdollisuutta osallistua Erätauko-säätiön asiantuntija Efe Evwarayen webinaariin.  Webinaarissa Efe mm.  esittelee rakentavan keskustelun pelisäännöt sekä antaa eväitä kunnioittavan ja rakentavan vuorovaikutuksen tukemiseen, erityisesti ryhmän keskustelun fasilitoimisen näkökulmasta. 

Webinaari pidetään Teams-etäyhteydellä maanantaina 12. kesäkuuta klo klo 17:30-19. Kokouslinkki on Puhujaviestissä 3. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Erätauko-säätiö vastaa osaltaan SITRA:ssa kehitetyn Erätauko-menetelmän levittämisestä, tunnettuuden lisäämisestä ja käyttöönoton tukemisesta. Säätiö myös kouluttaa ihmisiä ja tahoja Erätauko-dialogien ohjaamiseen ja menetelmän hyödyntämiseen.

Johtajatuli-info

Katso tallenne Johtajatuli-infosta seminaariohjelman pitäjälle.

Vertaistukea esityksesi valmisteluun

Maria “Misha” Hast piti viime Johtajatulilla elokuussa 2021 kaksi työpajaa ja vertaisverstaan partiokaverinsa Peten kanssa. Hän koosti kokemuksistaan n. minuutin ja 4 minuutin pituiset videot, jotka saattavat antaa sinullekin ideoita!

 


Usein kysytyt kysymykset

Tästä löydät vastauksia esiintyjien yleisimpiin kysymyksiin.

Valmistelu

Mikä on Pajautin?
Pajautin onohjelmanvalintatyökalu, jonka avulla Johtajatulien osallistujat ilmaisevat seminaariohjelmatoiveensa kesäkuussa. Jokaiselle puheenvuorolle, työpajalle ja vertaisverstaalle tarvitaan kiinnostava otsikko ja selkeä sisältökuvaus. Lisäksi voidaan lisätä lyhyt henkilöesittely ja yksi valokuva. Pajauttimessa näkyy jokaisen puheenvuoron ja työpajan / vertaisverstaan ajankohta ja valintaa helpottavat avainsanat.

Pajautin auttaa jakamaan osallistujat tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Sisältökuvauslomakkeella kysyttiin, monestiko (1-3 kertaa) voit vetää pajasi/verstaasi ja missä aika-ikkunoissa (11:00-12:15, 14:00-15:15, 15:45-17:00). Näiden tietojen avulla voimme optimoida, että mahdollisimman moni osallistuja pääsisi juuri toivomiinsa pajoihin ja verstaisiin!

Mitkä ovat Johtajatulien pääteemat tänä vuonna?
Luovuus. Luovuus on tärkeä tulevaisuustaito, jota tarvitaan johtamisessa ja ongelmanratkaisussa. Luovuutta monipuolisesti kehittämällä pystytään synnyttämään uudenlaisia tapoja harrastaa partiota.

Uudistuminen. Aina samalla tavalla tekeminen johtaa uupumiseen ja kehittymisen katkeamiseen. Ole valmis uudistumaan, sillä kehittyä voit vain olemalla valmis astumaan taaksepäin omista rutiineistasi ja uudistamaan johtamisen tapojasi.

Turvallinen tulevaisuus. Turvallinen tulevaisuus taataan kohtaamalla nuorten kokema epävarmuus, pyrkien ehkäisemään syrjäytymistä ja mahdollistamaan mahdollisimman monen nuoren osallistuminen yhteiskuntaan.

Mikä on Kuksa?
Kuksa on partiolaisten jäsenrekisteri, jonka kautta koko viikonlopun osallistujaksi ilmoittauduttiin 4.5. mennessä
Mitä teen, jos joudun perumaan tuloni?
Joskus aikataulut muuttuvat, ja se on ihan ok. Jos sinulle tulee syystä tai toisesta este saapua lauantaina Johtajatulille, ilmoitathan siitä mahdollisimman pian Marille tai Katille (yhteystiedot tämän sivun yläreunassa). Mieluusti vinkkaamme sinusta seuraavien Johtajatulien (2025) tekijöille, luvallasi totta kai.
Voinko pitää työpajani sunnuntaina?
Työpajoja on Johtajatuli-viikonloppuna tarjolla vain lauantaina.
Minulla on muuta menoa aamu-/iltapäivällä. Miten varmistan, että esitykseni on minulle sopivaan aikaan?
Sisältökuvauslomakkeella kysytään, mitkä kolmesta aikaikkunasta sopivat sinulle. Huomioimme meille ilmoitetut aikataulut.
Minulla on lippu tapahtumaan. Miten varmistan, että oma esitykseni ei ole päällekkäin valitsemani seminaariohjelman kanssa?
Kaikilta esiintyjiltä kyseltiin sopivia osallistujamääriä ja aikavälejä sekä mahdollisten toteutuskertojen määrää mm. sisältökuvauslomakkeella sekä puhujaviesteissä 2 ja 3. Mikäli et ole vastannut, oletuksena kukin työpaja/vertaisverstas toteutetaan kerran missä hyvänsä aikavälissä. Voit itse päättää, missä aikaväleissä olet valmis toteuttamaan ohjelmasi. Tietty aikaväli/aikavälit voidaan siis poistaa mahdollisista toteutusajankohdista.
Miten tulkitsen puhujaviestissä 5 ollutta tietoa työpajani osallistujamäärästä?
Kerroin etukäteen, että voin pitää saman pajan 1-3 kertaa. Miksi työpaja silti järjestetään vain kerran ja kaikki ilmoittautuneet on laitettu samaan ryhmään? 30 henkilön fasilitointi yksin ulkona on aika haastavaa: mieluummin jakaisin ryhmään kahteen aikaväliin. Vastaus: Ne, jotka eivät tehneet ohjelmavalintojaan Pajauttimen aukiolon aikana kesäkuussa, pääsevät 21.7. alkaen valitsemaan niistä lavapuheenvuoroista, työpajoista ja vertaisverstaista, joissa on tilaa. Tällöin periaatteena on, että ensimmäisenä varannut saa paikan. Lähetämme sähköpostia niille, jotka eivät ole Pajauttimeen täyttäneet toiveitaan. Kun jonkin työpajan tai vertaisverstaan maksimiosallistujamäärä täyttyy, siihen ei voi enää ilmoittautua.

Toteutus

Mitä osallistujilla on mukana?
Kaikilla on oletuksena mukanaan sään mukaiset vaatteet ja muistiinpanovälineet. Monella retkituoli tai istuinalusta. Jos toivot että osallistujilla on jotain erityistä mukaan, esim. jooga-vertaisverstaassa alusta, se kannattaa mainita sisältökuvauksessa. Näin osallistujat osaavat varautua oikeanlaisin varustein.
Onko seminaariohjelman aikana muuta ohjelmaa?
Seminaariohjelmaan kuuluvat työpajat, vertaisverstaat ja puheenvuorot. Ne järjestetään kolmessa aikaikkunassa lauantaina 26. elokuuta; klo11:00 – 12:15, 14:00 – 15:15 ja 15:45 – 17:00

Myös osa elämysohjelmapisteistä ja Kipinä-tori ovat avoinna.

Mitä tarvikkeita saan työpajaa/verstasta varten järjestäjien puolesta?
Tarjoamme käyttöösi post-it lappuja ja tusseja, fläppipaperia sekä narua & pyykkipoikia fläppien tms. ripustamiseen. Fläppitauluja meillä ei ole, eikä pystysuoria pintoja. Voit tuoda sähköttömään, luonnon armoilla olevaan tilaan muitakin tarvikkeita omalla kustannuksellasi. Kohtuulliset materiaalitoiveet pystymme toteuttamaan, olethan toiveista yhteydessä: mari.hurskainen@partio.fi ja kati.kling@partio.fi.
Voinko toteuttaa työpajan etänä?
Johtajatulien keskeinen idea on toimia metsässä, metsän ehdoilla, siksi Johtajatulien työpajat toteutetaan vain kasvotusten.
Onko mahdollista saada katos?
Emme tarjoa katoksia työpajoille tai vertaisverstaille. Tämä kannattaa siis huomioida suunnittelussa: sateen sattuessa työpaja/vertaisverstas toteutetaan sateessa. Osallistujat osaavat varautua sopivin varustein!
Voitteko tulostaa & laminoida esitykseni pääkohdat osallistujille/pienryhmille?
Toivomme että mahdolliset tulostukset ja laminointi hoituisi työpajan- ja verstaisverstaiden pitäjien toimesta. Kiitos ymmärryksestä!
Milloin pajojen/verstaiden osallistujamäärä selviää?
Pyrimme toimittamaan alustavan osallistujamäärän heinä-elokuun vaihteessa. Pajautin-ohjelmanvalintatyökalun ehdotukset ovat vielä salaisuus meillekin! Päivitetyn määrän saat muutamaa päivää ennen tapahtumaa. Jos antamasi maksimimäärä ei ole tullut täyteen, saattaa muutama osallistuja ilmoittautua vielä paikan päällä, pe 25. tai la 26. elokuuta.
Mitä eroa on työpajoilla, vertaisverstailla ja puheenvuoroilla?
Työpajat ovat vuorovaikutteisia ja liittyvät johtamiseen ja Johtajatulien teemoihin.

Vertaisverstaat toteutetaan työpajojen kanssa samaan aikaan. Vertaisverstaiden aiheet voivat liittyä esimerkiksi partioon, oman jaksamisen vahvistamiseen tai kädentaitoihin.

Puheenvuorot tarjoavat osallistujille ajatuksia ja oivalluksia. Ne voivat olla yksittäisiä puheenvuoroja, paneelikeskusteluja tai haastatteluja. Puheenvuorot toteutetaan teemakohtaisilla lavoilla.

Kuvataanko Johtajatulilla järjestäjän puolesta? Saanko käyttää kuvia omilla nettisivuilla/omassa markkinointimateriaalissani?
Otamme kuvia tapahtumassa, mutta emme sitoudu siihen, että kuvia otettaisiin juuri tietystä ohjelmasta tiettyyn aikaan. Kuvia saa käyttää tapahtumaan liittyvissä, ei-kaupallisissa julkaisuissa. Lupa kaupalliseen julkaisuun kysyttävä Suomen Partiolaisilta.

Johtajatulet-organisaation ottamat kuvat julkaistaan kuvat.fi-palvelussa. Kuvan yhteydessä on mainittava Suomen Partiolaiset sekä kuvaajan nimi esimerkiksi muodossa “Suomen Partiolaiset / Etunimi Sukunimi”.

Tulen vetämään työpajaa/pitämään puheenvuoroa lauantaina. Voinko osallistua muuhun seminaariohjelmaan?
Työpajat ja vertaisverstaat on varattu vain koko tapahtumaan lipun hankkineille. Olet tervetullut kuuntelemaan yhteisohjelmaa sekä Luovuuden ja Turvallisen tulevaisuuden teemalavojen puheenvuoroja.
En halua, että minua kuvataan/näyn Johtajatulilta otetuissa kuvissa. Miten tämä varmistetaan?
Voit poimia Puhujaloungesta (osallistujapalveluiden pisteen vierestä) rintamerkin, joka kertoo valokuvaajille ja viestinnän tekijöille, että sinulla on kuvauskielto.
Millaiset retkiastiat sopivat ruokailuun?
Ota mukaan särkymättömät ruokailuvälineet: syvä lautanen, lusikka, veitsi, haarukka ja muki. Ne kannattaa pakata kangaspussiin ja ottaa mukaan pieni pyyhe astioiden kuivaamiseen. Omatoimi-astianpesulinjasto on tarjolla tapahtuman puolesta.
Saisinko apua Johtajatulien termiviidakkoon?
Johtajatulien ohjelman terminologiaa:

YLEISTÄ
Ohjelma = Kaikki se, mitä Tulilla tapahtuu. Ohjelmarunko nähtävissä täällä: https://johtajatulet.fi/ohjelma/ 

Pääpuhuja = Neljä puhujaa, jotka esiintyvät koko 3 300 hengen osallistujajoukolle. Kuuluu “yhteisohjelmaan”. 

Seminaariohjelma = Ohjelmanvalintatyökalu Pajauttimessa näkyvä ohjelma, joka toteutetaan kolmessa aikavälissä lauantaina 26.8. https://pajautin.johtajatulet.fi/

Elämysohjelma = Seminaariohjelman ja yhteisen ohjelman ulkopuolella koko tapahtumaan osallistuville tarjolla oleva ohjelma. Elämysohjelmaan kuuluu esimerkiksi kädentaitopisteitä, partiotaitokisa, rikosmysteeri ja hyvinvoinnista huolehtimista. Osaan elämyksistä ei tarvitse ilmoittautua, osaan ilmoittaudutaan kootusti Forms-lomakkeella.   

Teema = Johtajatulien painopistealue.  Tämän vuoden Johtajatulien teemat ovat uudistuminen, luovuus ja turvallinen tulevaisuus. 

SEMINAARIOHJELMA
Aikaväli = Seminaariohjelman toteutusajankohdat. Jokainen aikaväli kestää 75 minuuttia. Aikaväli 1: klo 11.00-12.15; aikaväli 2: klo 14.00-15.15; aikaväli 3: klo 15.45-17.00. 

Pajautin = Ohjelmanvalintatyökalu, jonka avulla osallistujat voivat tutustua seminaariohjelmaan ja esittää toiveitaan. Algoritmi jakaa osallistujat esityksiin käyttäen seminaariohjelmien esiintyjien ilmoittamia minimi- ja maksimiosallistujamääriä sekä tietoa siitä, voidaanko esitys toteuttaa tarvittaessa 1, 2 vai 3 kertaa.
Puheenvuoro = Yhdellä kolmesta teemalavasta toteutettava puhe. Kussakin aikavälissä on kaksi noin 30 minuutin mittaista puheenvuoroa. 

Työpaja = Interaktiivinen ryhmätilanne, josta vastaa tyypillisesti 1-2 työpajan pitäjää. Työpajat liittyvät Johtajatulien tämän vuoden teemoihin. Työpajojen sijainnit tapahtuma-alueella ilmoitetaan elokuussa.

Vertaisverstas = Hyvin samantyyppinen toteutus kuin työpajassa, mutta aiheena voi olla esimerkiksi hyvinvointi, elämykset, partiokoulutus tai partioarki. Huom! Elämysohjelmatiimi toteuttaa joitakin ohjelmiaan myös seminaariohjelmaan sisältyvinä vertaisverstaina. 

Puhuja = Yleisnimitys teemalavojen puhujille sekä työpajojen ja vertaisverstaiden pitäjille. 

Kulukorvaukset

Korvataanko matkakulut (esim. juna Hki-HML)?
Kyllä korvataan, kuittia vastaan tapahtuman jälkeen. Lisätietoa tästä kesäkuun Puhujaviestissä.
Miten pääsen autottomana Helsingistä Tulille?
Johtajatulien osallistujille on tarjolla erilaisia yhteiskyytejä. Lauantaina esiintymään tuleville on tarjottu edestakaista kyytiä Hämeenlinnan rautatieasemalta. Aikatauluista informoidaan 15.5. mennessä mukaan ilmoittautuneita erikseen.
Haluan hankkia jotain erityistä työpajan toteutukseen, saanko kulukorvauksen?
Kohtuulliset materiaalitoiveet pystymme toteuttamaan, olethan toiveista yhteydessä viimeistään 18.6.: mari.hurskainen@partio.fi