Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle kerätään usein kysyttyjä kysymyksiä. Jos et löydä vastausta tältä sivulta, laita meille viestiä joko johtajatulet@partio.fi tai kysy somekanavissamme.

Mikä Johtajatulet on?

Johtajatulet tarjoavat huippuluokan asiantuntijoiden puheita ja työpajoja ilman PowerPointeja. Luentosalinamme on metsä. Tulilla ohjelmassa yhdistyvät johtajuudesta oppiminen, elämykset ja yhteisöllisyys.

Mitä tapahtumassa tehdään?
Johtajatulien ohjelmakokonaisuuden muodostavat seminaariohjelma puheineen ja työpajoineen, yhteiset lavaohjelmat sekä virkistävä ja vahvistava elämysohjelma. Järjestetyn ohjelman lisäksi Johtajatuli-kokemuksen ainutlaatuiseksi tekevät uusien ja tuttujen ihmisten kohtaamiset, keskustelut sekä maailman parantaminen. Kannattaa selata näitä sivuja, niin selkenee varmasti!
Missä ja milloin tapahtuma järjestetään?
Johtajatulet järjestetään 25.–27.8.2023 Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa.

Kenelle tapahtuma on?

Johtajatulille ovat tervetulleita kaikki tänä vuonna 18 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat, johtamisesta kiinnostuneet ja metsässä viihtyvät tyypit. Vaikka tapahtuman järjestävät partiolaiset, ei sinulla tarvitse olla mitään kokemusta partiosta mahtuaksesi mukaan.

Entä jos en ole partiolainen?
Tervetuloa! Johtajatulet on partiolaisten järjestämä tapahtuma, mutta aiheet ja teemat kuuluvat ihan jokaiselle.

Ilmoittautuminen ja osallistujahinnat

Hinnaston löydät täältä.

Mitä osallistumismaksulla saa?
Tapahtuman perushinta sisältää koko mahtavan johtajatuliviikonlopun puhujineen, elämyksineen ja ruokineen. Tapahtumamaksut käytetään kokonaisuudessaan tapahtuman järjestämiseen, eikä niissä ole mukana katetta.

Osallistumismaksu jakautuu kuvan mukaisesti:

Selitteet:
Ruoka: Tapahtumassa tarjottava ruoka sekä sen tarjoilemiseen suoraan liittyvät kulut.
Palvelut: Osallistujien hyvinvointia ja turvallisuutta lisäävät palvelut, jotka eivät liity suoraan ohjelmalliseen sisältöön (esim. jätehuolto, peseytymismahdollisuudet, turvallisuus)
Ohjelma: Varsinaiseen ohjelmalliseen sisältöön liittyvät kulut.
Alue: Tapahtuma-alueeseen ja sillä liikkumiseen liittyvät asiat (esim. alueen vuokra, opasteet, alueen visuaalinen ilme)
Viestintä: Tapahtuman markkinoinnin ja viestinnän kulut.
Järjestelyt: Tapahtuman työntekijän palkkakulut, tapahtumassa käytettävät järjestelmät sekä projektiorganisaation kulut tapahtuman suunnittelussa (esim. kokous- ja matkakulut).

Miten ilmoittaudun työpajoihin ja vertaisverstaisiin?
Työpajoihin ja vertaisverstaisiin ilmoittaudutaan Pajauttimen kautta viikkojen 25 ja 26 aikana.
Miksi hinta on kalliimpi kuin viime tapahtumassa?
Hinnanmuutoksen takana on kaksi tekijää: Suomea kurittava inflaatio ja tapahtuman vastuullisuustavoitteet. Hintojennousun on arvioitu johtavan n. 15 % korkeampiin järjestyskustannuksiin verrattuna edelliseen tapahtumaan. Vastuullisuuden saralla on päädytty painottamaan tapahtuman ekologista vastuullisuutta, mikä valitettavasti tarkoittaa esimerkiksi ruokakulujen nousemista.
Miten voin saada alennusta?
Early bird -aikana tapahtumaan pääsee osallistumaan halvemmalla hinnalla. Partiolaiset saavat alennushinnan, koska heillä on partion lisenssimaksun myötä partiovakuutus voimassa. Lisäksi vaeltajaikäisille partiolaisille on alempi osallistumismaksu. Lue lisää hinnoista ilmoittautuminen-sivulta.
Voiko tapahtumaan saada stipendin?
Johtajatulien puolesta ei ole stipendejä jaossa. Avustusta tapahtumamaksuun tai kuljetuksiin voi hakea esimerkiksi omasta lippukunnasta tai muista paikallisista yhdistyksistä (esim. Lions-klubit tai Rotaryt).
Voiko tapahtumaan saada ryhmäalennusta?
Tapahtumaan ei ole mahdollista saada ryhmäalennuksia.
Voinko osallistua vain ohjelmaan (ei ruokaa, majoittumista jne.)?
Metsäretkenä Johtajatulet on kokonaisvaltainen elämys. Sen olennaisia osia ovat ohjelman lisäksi ruokailu ja tapahtuma-alueella yöpyminen. Siksi erillisiä ohjelmalippuja ei ole tarjolla.
Miksi tekijät pääsevät tapahtumaan halvemmalla (early bird -hinnalla koko ilmoittautumisajan)?
Tekijät maksavat tapahtumasta Early Bird-hinnan, sillä he eivät tekijäpestinsä takia voi osallistua ohjelmaan samalla tavalla kuin pelkkänä osallistujana.
Olen tulossa puhujaksi, pitääkö minun maksaa osallistumismaksu?
Sinun ei tarvitse maksaa osallistumismaksua, jos tulet paikalle vain puheenvuorosi tai pajasi ajaksi. Tällöin voit osallistua maksutta myös ruokailuun ennen tai jälkeen vuorosi. Puhujille järjestetään tätä varten erillinen ilmoittautuminen. Mikäli osallistut koko tapahtumaan, ilmoittaudu muiden osallistujien tavoin tapahtumaan maksavana osallistujana.
Voinko saada laskun osallistumismaksusta?
Lasku- tai osamaksuvaihtoehdon tarjoaa Walley, joka on Collector Bank Ab:n omistama maksuratkaisu. Laskulla on 45 päivää korotonta maksuaikaa, minkä lisäksi asiakas voi tehdä luottosopimuksen 1–36 kuukauden maksuajalla Collector Bank Ab:n kanssa ja maksaa laskun osamaksuna. Lue lisää maksutavoista.
Voiko yritys saada laskun, mikäli se maksaa työntekijöidensä osallistumisen?
Tämä on mahdollista, mikäli yrityksestä osallistuu tapahtumaan vähintään 15 henkilöä. Laita tässä tapauksessa viestiä osoitteeseen johtajatulet@partio.fi.
Haluan osallistua vain lauantaina, pitääkö minun maksaa koko viikonlopusta?
Kyllä pitää. Tapahtumassa on vain koko tapahtuman kattava osallistumismaksu, sillä tapahtuma on kestoltaan vain viikonlopun mittainen.
Milloin tapahtuma maksetaan?
Tapahtuma maksetaan tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä. Lue lisää maksutavoista.
Mitä maksuvaihtoehtoja tapahtumailmoittautumisessa on?
Tapahtuman osallistumismaksu maksetaan Paytrail-maksupalvelun kautta. Maksutapoja ovat verkkopankkimaksu, luottokorttimaksu, MobilePay ja lasku/osamaksu. Lue lisää maksutavoista.
Pitääkö olla täyttänyt 18 vuotta tapahtumaan mennessä?
Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, jotka täyttävät kuluvan vuoden aikana 18 vuotta ja sitä vanhemmat.
Kuka lasketaan vaeltajaksi?
Vaeltajiksi lasketaan henkilöt, jotka ovat syntyneet vuosina 2001–2005, vuoden 2023 jäsenmaksu tulee olla maksettuna.
Mitkä ovat tapahtuman peruutusehdot?
Tapahtuman ilmoittautumis-, osallistumis- ja peruutusehdot Johtajatulet 2023 löytyvät verkkosivuilta.
Voinko vaihtaa tilalleni toisen osallistujan?
Osallistujan vaihtamiseen liittyvät ehdot löydät täältä.

Saapuminen ja pysäköinti

Kannustamme osallistujia lähtökohtaisesti suosimaan julkista liikennettä ja yhteiskuljetuksia saapuessaan tapahtumaan. Lue lisää yhteiskuljetuksista.

Milloin yhteiskuljetuksiin voi ilmoittautua?
Liput yhteiskuljetuksiin tulevat myyntiin toukokuun alussa. Lue lisää yhteiskuljetuksista.
Kuinka paljon varusteita voin ottaa mukaan yhteiskuljetukseen?
Tavaraa voi ottaa mukaan sen verran kun jaksaa itse kantaa.
Miksi pysäköinnistä pitää maksaa?
Yksi Johtajatulien tavoitteista on tapahtuman hiilijalanjäljen minimointi. Yksi suurimmista tapahtuman päästölähteistä on osallistujien omilla autoilla saapuminen. Parkkimaksulla haluamme saada jokaisen osallistujan miettimään, mitä vaihtoehtoisia tapoja tapahtumaan saapumisella voisi olla. Tapahtuma-alue asettaa rajoituksia myös parkkipaikkojen määrälle. Tästäkin syystä on hyvä, että osallistujat harkitsevat vaihtoehtoja omalla autolla saapumiselle, esimerkiksi yhteiskuljetuksia ja kimppakyytejä.
Milloin ja miten pysäköinti maksetaan?
Pysäköintilippu tulee ostaa etukäteen Johtajatulien verkkokaupasta, johon myös yhteiskuljetusliput tulevat myyntiin.
Missä pysäköinti tapahtuu?
Pysäköintipaikka on tapahtuma-alueen välittömässä läheisyydessä, kävelyetäisyyden päästä alueesta.
Voinko pysäköidä alueen ulkopuolelle?
Valitettavasti tapahtuma-alueen ulkopuolelle ei saa pysäköidä.
Voiko tapahtumassa ladata sähköpyörää?
Sähköpyörä kannattaa ladata ennen tapahtumaan saapumista, mutta Johtajatulien infossa onnistuu pienen sähköpyörämäärän lataaminen tarvittaessa.

 

Ohjelma

Johtajatulien ohjelma jakaantuu kolmeen päätyyppiin: yhteisohjelma, seminaariohjelma ja elämysohjelma. Seminaariohjelmaan ja joihinkin elämyksiin ilmoittaudutaan etukäteen.

Millaista ohjelmaa Johtajatulilla on?
Johtajatulien ohjelma jakaantuu kolmeen päätyyppiin: yhteisohjelma, seminaariohjelma ja elämysohjelma. Yhteistä ohjelmaa ovat mm. avajaiset, päättäjäiset, pääpuhujien puheet ja sunnuntai-aamuna Maailman suurin dialogi. Seminaariohjelmaan kuuluvat työpajat, vertaisverstaat ja teemalavoilla tarjottavat puheenvuorot. Ne järjestetään kolmessa aikaikkunassa lauantaina 26. elokuuta: klo 11.00 – 12.15, 14.00 – 15.15 ja 15.45 – 17.00. Seminaariohjelma esitellään ja siihen ilmoittaudutaan (= ohjelmatoiveita esitetään) etukäteen ohjelmanvalintatyökalu Pajauttimessa. Elämysohjelmaa on tarjolla erityisesti seminaariohjelman aikana ja iltaisin. Osaan elämysohjelmasta ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Lisäksi perjantai-iltana on tarjolla eri teemojen ympärille rakentuvia nuotiorinkejä, ja lauantaina ensimmäistä kertaa järjestettävä Kipinä-tori, jossa on mm. yhteistyökumppanien pisteitä. Lue lisää kokonaisuudesta ja seminaariohjelmasta.
Unohdin tehdä ohjelmavalinnat Pajauttimen aukiolon aikana - mitä teen?
Ne, jotka eivät tehneet ohjelmavalintojaan Pajauttimen aukiolon aikana kesäkuussa, pääsevät 21.7. alkaen valitsemaan niistä lavapuheenvuoroista, työpajoista ja vertaisverstaista, joissa on tilaa. Tällöin periaatteena on, että ensimmäisenä varannut saa paikan. Lähetämme sähköpostia niille, jotka eivät ole Pajauttimeen täyttäneet toiveitaan. Kun jonkin työpajan tai vertaisverstaan maksimiosallistujamäärä täyttyy, siihen ei voi enää ilmoittautua.
Saisinko apua Johtajatulien termiviidakkoon?
Johtajatulien ohjelman terminologiaa:

YLEISTÄ
Ohjelma = Kaikki se, mitä Tulilla tapahtuu. Ohjelmarunko nähtävissä täällä: https://johtajatulet.fi/ohjelma/ 

Pääpuhuja = Neljä puhujaa, jotka esiintyvät koko 3 300 hengen osallistujajoukolle. Kuuluu “yhteisohjelmaan”. 

Seminaariohjelma = Ohjelmanvalintatyökalu Pajauttimessa näkyvä ohjelma, joka toteutetaan kolmessa aikavälissä lauantaina 26.8. https://pajautin.johtajatulet.fi/

Elämysohjelma = Seminaariohjelman ja yhteisen ohjelman ulkopuolella koko tapahtumaan osallistuville tarjolla oleva ohjelma. Elämysohjelmaan kuuluu esimerkiksi kädentaitopisteitä, partiotaitokisa, rikosmysteeri ja hyvinvoinnista huolehtimista. Osaan elämyksistä ei tarvitse ilmoittautua, osaan ilmoittaudutaan kootusti Forms-lomakkeella.   

Teema = Johtajatulien painopistealue.  Tämän vuoden Johtajatulien teemat ovat uudistuminen, luovuus ja turvallinen tulevaisuus. 

SEMINAARIOHJELMA
Aikaväli = Seminaariohjelman toteutusajankohdat. Jokainen aikaväli kestää 75 minuuttia. Aikaväli 1: klo 11.00-12.15; aikaväli 2: klo 14.00-15.15; aikaväli 3: klo 15.45-17.00. 

Pajautin = Ohjelmanvalintatyökalu, jonka avulla osallistujat voivat tutustua seminaariohjelmaan ja esittää toiveitaan. Algoritmi jakaa osallistujat esityksiin käyttäen seminaariohjelmien esiintyjien ilmoittamia minimi- ja maksimiosallistujamääriä sekä tietoa siitä, voidaanko esitys toteuttaa tarvittaessa 1, 2 vai 3 kertaa.
Puheenvuoro = Yhdellä kolmesta teemalavasta toteutettava puhe. Kussakin aikavälissä on kaksi noin 30 minuutin mittaista puheenvuoroa. 

Työpaja = Interaktiivinen ryhmätilanne, josta vastaa tyypillisesti 1-2 työpajan pitäjää. Työpajat liittyvät Johtajatulien tämän vuoden teemoihin. Työpajojen sijainnit tapahtuma-alueella ilmoitetaan elokuussa.

Vertaisverstas = Hyvin samantyyppinen toteutus kuin työpajassa, mutta aiheena voi olla esimerkiksi hyvinvointi, elämykset, partiokoulutus tai partioarki. Huom! Elämysohjelmatiimi toteuttaa joitakin ohjelmiaan myös seminaariohjelmaan sisältyvinä vertaisverstaina. 

Puhuja = Yleisnimitys teemalavojen puhujille sekä työpajojen ja vertaisverstaiden pitäjille. 

Tapahtuman fasiliteetit

Tapahtumassa majoitutaan majoitteessa (esim. teltta tai riippumatto). Majoite tulee tuoda itse mukana, tapahtuman puolesta ei ole saatavissa majoitteita.

Entäs juomavesi, hampaat ja käsienpesut sun muut?
Evon leirialue on kangasmetsää, mutta sinne on vedetty suurleirien tarpeisiin juokseva vesi ja tehty viemäröintiä harmaille vesille. Voit huoletta täyttää juomapullosi hanoista ja käydä pesemässä hampaasi vesipisteillä ja käsien pesuun ja hampaiden harjaukseen tarkoitetulla alueella.
Missä peseydyn?
Johtajatulilla voit saunoa ja käydä suihkussa – siis oikeassa, lämpimässä suihkussa. Pesu- ja pukeutumistilat on rakennettu pressutelttoihin, joihin pääsee myös pyörätuolilla. Omat suihkusandaalit lisäävät mukavuuttasi.  Miehille, naisille ja muunsukupuolisille löytyy omat peseytymis- ja pukeutumistilansa. Saunat ovat yhteissaunoja, joissa pukeudutaan uima-asuun. 
Missä käyn vessassa?
Johtajatulilla on käytössä runsaasti bajamajoja ja pisuaareja. Paikalla on myös pyörätuolibajamajoja. Ja oliko niin, että inhoat bajamajoja, kun ne ovat aina niin sottaisia? Bajamajoja esiintyy usein tilaisuuksissa, joissa kävijät ovat humalassa. Tällä kertaa pytystömme nähdään kuitenkin harvinaisilla seuduilla, sillä Johtajatulet on päihteetön tapahtuma! Tyhjennysten yhteydessä vessat myös pestään. Nämä asiat auttavat bajamajojen siisteinä pysymistä.
Miten Johtajatulille pukeudutaan?
Johtajatulille pukeudutaan käytännönläheisesti ja säänmukaisesti. Olemme koko viikonlopun metsässä, joten kauluspaidat ja puvuntakit voi jättää suosiolla kotiin henkariin. Laita sellaiset vaatteet, joissa menisit marja- tai sieniretkelle.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna päivät voivat olla hyvinkin lämpimiä, mutta yöt jo melkoisen viileitä. Ota siis mukaan rennot retki- tai ulkovaatteet, jotka kestävät sateen, helteen ja hallan koko viikonlopun ajan. Tukevat kengät ovat myös hyvä idea. Omaa mukavuuttasi voit lisätä istuinalustalla. Illalla ja yöllä pipo ja hanskat ovat varmasti hyvä juttu.

Ruokailu

Kaikki ruoka tapahtumassa on laktoositonta kasvisruokaa. Suomen Partiolaiset on sitoutunut tavoittelemaan järjestönä hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tapahtumissa yhtenä merkittävänä päästölähteenä on ruoka, joten konkreettisena toimenpiteenä olemme sitoutuneet tarjoamaan kasvisruokaa. Johtajatulet toteuttaa tätä linjausta.

Voinko ottaa mukaan omia eväitä?
Omia eväitä voi tottakai ottaa mukaan. Huomaathan kuitenkin, että kylmäsäilytysmahdollisuutta eväille ei ole saatavilla.
Voiko mukaan ottaa oman retkikeittimen?
Oman retkikeittimen saa ottaa mukaan, mutta tällöin on oltava mukana myös alkusammutusvälineet (esim. sammutuspeitto).
Miksi kahvilassa myydään alkoholitonta olutta? Eikö tämä ole partiotapahtuma?
Johtajatulet on aikuisille suunnattu tapahtuma, joten tuotevalikoima on suunniteltu osallistujat huomioiden. Alkoholiton olut on virvoitusjuoma siinä missä limsatkin. Tapahtuma on partion linjausten mukaisesti päihteetön.
Myydäänkö kahvilassa lihatuotteita?
Myös kahvilan tuotevalikoimassa noudatetaan yhteistä kasvisruokalinjausta, eikä kahvilassa myydä lihatuotteita.
Onko erikoisruokavalioni huomioitu kahvilan tarjonnassa?
Kahvilan tuotevalikoimassa on huomioitu tavanomaisimmat erikoisruokavaliot. Kaikkiin erikoisruokavalioihin kahvila ei valitettavasti pysty vastaamaan.

Saavutettavuus

Jokainen retkeilijä on tervetullut Johtajatulille sellaisena kuin on, ja haluamme mahdollistaa osallistumisen mahdollisimman monelle. Tästä huolehtivat Johtajatulien saavutettavuuspäälliköt Reetta Suonpää ja Taru Hakanen (etunimi.sukunimi@partio.fi).

Johtajatulilla on käytössä helppo tulla- tunnus. Lue lisää tapahtuman saavutettavuudesta.

Voinko osallistua henkilökohtaisen avustajan kanssa?
Tapahtumaan on mahdollista osallistua henkilökohtaisen avustajan kanssa. Avustajalle on mahdollista hakea vapautusta osallistumismaksusta. Vapautusta haetaan laittamalla vapaamuotoinen viesti osoitteeseen johtajatulet@partio.fi 20.4. mennessä. Kysymme tarvittaessa lisätietoja.
Esteetön kulku tapahtumassa?
Tapahtuma järjestetään leirialueella metsässä. Peruspalveluihin, esimerkiksi ruokailuun, päälavalle, kahvilaan, ensiapupisteelle, suihkuun ja wc:hen pääsee leveää polkua tai hiekkatietä, ja ne sijaitsevat tasaisella maalla lähellä leirisuoraa eli tapahtuma-alueen pääväylää. Osa tapahtuman aktiviteeteista on järjestetty metsämaastossa, johon ei välttämättä kulje polkua. Työpajoista osa järjestetään helppokulkuisemmassa sijainnissa leirisuoran varrella ja näistä ohjeistetaan työpajailmoittautumisen yhteydessä.
Saanko käyttööni terveyssähköä?
Terveyssähkö mahdollistetaan osalle majoitusalueista. Sijoittamalla telttasi näille alueille saat terveyssähköä käyttöösi. Ilmoitathan tarpeesta ilmoittautuessasi.
Miten pyörätuolin käyttäjä pääsee peseytymään?
Johtajatulien suihkut ja pukuhuoneet ovat pressu/korjaamotelttoja, ja niihin pääsee pyörätuolilla. Myös saunaan pääsee pyörätuolilla, mutta ilman apua vain maantasoon.
Pääsenkö tarvittaessa vessaan jonon ohi?
Kyllä, vessapassi auttaa siinä myös Johtajatulilla. Usein myös ystävällisesti kysyminenkin riittää.
Kuinka paljon tapahtumassa kävellään?
Tapahtuma-alue on aikaisempina vuosina ollut noin pari kilometriä pitkä ja kilometrin leveä, ja samalla alueella toimitaan tälläkin kertaa. Esimerkiksi oman telttapaikan valinnalla voi vaikuttaa kävelyn määrään. Ohjelmapisteet on sijoitettu alueen eri puolille, ja jos haluat valita lyhyen matkan esimerkiksi työpajaan, voit valita lähempänä olevat. Voit myös valita telttapaikkasi oman mieltymyksesi mukaan: mahdollisimman lähelle kaikkea vai omaan rauhaan alueen laidalle.

Lapset ja lemmikit tapahtumassa

Saako tapahtumaan osallistua lapsen kanssa?
Tapahtuma on tarkoitettu vain yli 18-vuotiaille. Tästä poikkeuksena ovat alle vuoden ikäiset vauvat, jotka voivat osallistua tapahtumaan huoltajansa seurassa. Huomaa kuitenkin, että tapahtumassa tai alueella ei ole erillisiä lastenhoitofasiliteetteja ja esimerkiksi ruokailu tulee järjestää itse. Lapsen kanssa tapahtumaan tulevia pyydetään huomioimaan muiden osallistujien mahdollisuus keskittyä tapahtumaan. Toivomme myös muita osallistujia huomioimaan ne tapahtuman osuudet, joissa on hyvä antaa muille mahdollisuus keskittyä.
Saako lemmikin ottaa mukaan tapahtumaan?
Tapahtumaan ei saa tuoda lemmikkejä. Ainoastaan opaskoirat ja hypokoirat ovat sallittuja.

Jäikö jokin vielä askarruttamaan?

Lähetä sähköpostia osoitteeseen johtajatulet@partio.fi tai kysy somekanavissamme!

https://www.facebook.com/johtajatulet
https://www.instagram.com/johtajatulet/